ye-logo.v1.2

"Моржі Поділля": Холодна вода бадьорить краще, ніж кава

Суспільство 5061

Сергій Шенькарук, керівник хмельницького клубу „Моржі Поділля”, каже, що найкращий спосіб мати міцне здоров’я та гарний настрій щодня – пірнати в ополонку

 Хмельницькі „моржі” купаються у Південному Бузі цілий рік. Не пропускають можливості попірнати у воду ані влітку на світанні, ані в люті морози. Зізнаються, щоденне купання окрилює, організовує, загартовує. Особливо захоплює, кажуть, крижаний екстрим, коли пірнаєш в ополонку, а на вулиці добрячий мороз. Бо тіло у такі миті оживає, а здоров’я міцніє.

Ранок починається з позитиву

За будь-якої погоди та в усі пори року, щоранку до Південного Бугу приходять люди, щоб пірнути в ополонку чи поплавати, позайматися на тренажерах, пограти в теніс.

„Збираємося орієнтовно опів на шосту, – розповідає Сергій Шенькарук, керівник хмельницького клубу „Моржі Поділля”. – Робимо зарядку та купаємося. Хтось пропливає невеличку дистанцію, а хтось просто занурюється тричі з головою у воду. Коли річка вкривається льодом – прорубуємо ополонку. Зранку лід розбиває той , хто встигає прийти першим. Це уже традиція. Потім, за бажанням, можна позайматися на тренажерах у залі спорткомплексу „Спартак”. Часто граємо в настільний теніс. Близько восьмої розбігаємося – хто на роботу, хто додому”.

Клуб „Моржі Поділля” діє в Хмельницькому вже кілька десятиліть. Об’єднання однодумців, які не бояться крижаної води, нині налічує близько чотирьох десятків сміливців:¬ від двадцяти з „хвостиком” – і до дев’яноста. Серед моржів є і чоловіки, і жінки. Останніх хоч і в кілька разів менше, але сміливості купатися в ополонці їм анітрохи не бракує.

Сергій Шенькарук приєднався до моржів вісімнадцять років тому.

„Якось мені потрапила до рук книга Себастьяна Кнейпа „Моє водолікування”, ¬– пригадує Сергій Миколайович. – Це було давно, років з двадцять п’ять тому. Загартування, профілактика хвороб, лікування водою... Вирішив спробувати різноманітні варіанти і собі, починаючи від холодного душу і до крижаної ванни. Як втягнувся у це, то від холодної води не лише не відчував дискомфорту, а й справді бачив зміни в кращий бік. Але купатися на річку я тоді не ходив. „Підбив” мене на моржування в ополонці син. Якось покликав пізньої осені на Буг... З того часу я тут, у „Моржах Поділля”. Нині не уявляю й дня без купання в річці”.

Вид спорту, який живе виключно на ентузіастах

Свого часу, коли „Моржі Поділля” вирішили брамати участь у всеукраїнських змаганнях із зимового плавання, Сергій Шенькарук очолив команду. „Щоб показати гарний результат – потрібно було добре тренуватися, – пригадує він. – Зранку обов’язково плавали по кілька десятків метрів. Навіть у лютий мороз серед льоду прорубували спеціальну доріжку”. За правилами, на змаганнях учасникам команди потрібно проплисти п’ятдесят метрів у крижаній воді на швидкість. І у 2005 році хмельницькі „моржі” викликали на змаганнях справжній фурор, виборовши третє місце.

„Тоді ми не змогли обійти лише команди з Києва та Дніпра, – пригадує Сергій Шенькарук. – Інших суперників залишили позаду. Це була гучна перемога на всю країну. Дуже раділи, що отримали Кубок України, яким і нині можемо пишатися. Уже кілька років, на превеликий жаль, такі змагання не проводяться через брак фінансування. Це той вид спорту, який живе виключно на ентузіастах”.

Додає бадьорості, заряджає енергією

Займатися „моржуванням”, стверджує чоловік, може кожен. Але для цього треба мати силу волі. І не мати страху.

„Крижана вода й справді робить з тілом дива – додає бадьорості, заряджає енергією, гарним настроєм та позитивом на увесь день, – зізнається. – З новачками з радістю поділимося порадами та власним досвідом. Перед купанням бажано розігрітися. Але в жодному разі не алкогольними напоями – краще зробити невеличку зарядку. Після купання – розтертися рушником, і – до спортивної зали. І жодні хвороби не переслідуватимуть”.

За словами Сергія Шенькарука, найлегше переноситься купання в крижаній воді у мороз, найважче – коли у повітрі вогко та вітер.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую