ye-logo.v1.2

Цукровий діабет не виліковується, але його можна тримати під контролем

Здоров'я 9521
Анжеліка Брухнова каже, що на початкових етапах діабет, здебільшого, ніяк себе не проявляє
Анжеліка Брухнова каже, що на початкових етапах діабет, здебільшого, ніяк себе не проявляє. Фото: з архіву

В Україні понад 1,5 мільйона людей хворіють на цукровий діабет. І це лише ті, хто знає свій діагноз.

Проте лікарі стверджують, що хворих насправді у два, а то й три рази більше, просто не усі здогадуються, що хворі, адже діабет не одразу проявляється. На жаль, цукровий діабет належить до переліку невиліковних хвороб. Тобто, з діабетом треба навчитися жити. І чим раніше людина звернеться до лікаря, дізнається про свою хворобу і почне дотримуватися усіх рекомендацій лікаря, тим менше у неї шансів отримати важкі ускладнення, які призводять до інвалідності. Про проблему цукрового діабету розмовляємо із завідуючою Хмельницькою амбулаторією загальної практики — сімейної медицини № 11 Анжелікою Брухновою.

— Анжеліко Василівно, розкажіть, будь ласка, що ж це за така хвороба — цукровий діабет?

— Це захворювання, пов’язане з абсолютною чи відносною недостатністю інсуліну. Інсулін виробляється підшлунковою залозою. Він відповідає за перехід глюкози з крові всередину клітин. Глюкоза у крові людини з’являється при прийомі їжі. Крім цього, у людини утворюється так званий “ендогенний цукор”, оскільки для забезпечення життєдіяльності організму глюкоза виробляється печінкою і трішки — у м’язах. Цей процес відбувається постійно. Тому лікування цукрового діабету теж має бути постійним процесом. Якщо інсуліну недостатньо або він з якихось причин не працює, у крові підвищується рівень глюкози. З цим пов’язане виникнення таких симптомів, як слабкість, сухість у роті, спрага, частий сечопуск, сухість шкіри і слизових оболонок.

— Чому людина захворює на діабет?

— Діабет — це генетично детерміноване захворювання. Тобто генетично передається схильність захворіти на цукровий діабет. І якщо до цього додати ще провокуючі фактори (ожиріння, неправильний спосіб харчування, малорухливий спосіб життя, зловживання різними консервантами, хвороби підшлункової залози), усе це призводить до розвитку хвороби.

— Чи можна виділити з цих факторів найнебезпечніші?

— Так, це — неправильний спосіб харчування та нездоровий спосіб життя. Як я вже зазначила, цукровий діабет — це абсолютна або часткова нестача інсуліну. Абсолютна (коли інсуліну немає взагалі) трапляється у дітей та підлітків, коли в результаті аутоімунних процесів гинуть клітини підшлункової залози. При другому типі діабету клітини підшлункової залози працюють нормально, але через те, що людина багато їсть і у неї з'являється зайва вага та надлишковий підшкірний жировий шар, це заважає нормальній роботі того інсуліну, який виробляє підшлункова залоза. У такому випадку нормалізація ваги може нормалізувати рівень цукру у крові. Однак слід розуміти, що таке можливе, якщо людина звернулася до лікаря і схуднула на початковому етапі захворювання. Адже цукровий діабет — хвороба, яка прогресує, і може так статися, що зміни в організмі зайшли надто далеко. Тому лікування треба почати тоді, коли ще не пошкодилася тканина підшлункової залози. Тоді нормалізація ваги може допомогти. Але якщо вже розпочався процес руйнування клітин підшлункової залози, то вони не зможуть повністю виконувати свої функції. На жаль, цукровий діабет не виліковується, але його можна тримати під контролем. І чим раніше навчитися це робити, тим краще. Адже небезпечний не цукровий діабет сам по собі, а ускладненя, які виникають на фоні високого рівня цукру у крові.

— А які ускладнення виникають при цукровому діабеті?

— Дуже різні. В принципі, страждають усі органи і системи. Приміром, нервові закінчення, тому виникають різні болі. Страждають мікро- і макросудини. Мікросудини, в основному, містяться в очах і нирках, що призводить до сліпоти, ниркової недостатності. Макросудини — в усіх органах, але при діабеті найчастіше страждають ноги, що у подальшому призводить до гангрени. Крім того, внаслідок діабету може знизитися інтелект.

— Які перші симптоми хвороби?

— На початкових етапах діабет, здебільшого, ніяк себе не проявляє. Тому людина і не поспішає до лікаря. Але насправді підвищений рівень цукру у крові робить свою “чорну справу”. Як правило, коли ми встановлюємо діагноз “цукровий діабет”, людина вже щонайменше п’ять років хворіє на цю недугу. Уявляєте, яких за цей час організм зазнав руйнувань. Симптоми з’являються тоді, коли рівень цукру вже значно перевищує норму. Але запідозріти цукровий діабет все ж можна. Приміром, людина почала більше пити, почастішали візити до туалету, особливо вночі. Може знизитися зір або почати боліти ноги. Або ж людина швидко втомлюється, відчуває слабкість, втрачає інтерес до наколишнього, з’являється свербіж шкіри, часто людина худне. Це — симптоми діабету І типу. А ось діабет ІІ типу найчастіше має безсимптомний або малосимптомний перебіг.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую