ye-logo.v1.2

Екстремальний відпочинок. Як хмельничани лазять… водоспадами

Туризм 5182
Лазіння замерзлими водоспадами - зимовий екстрим
Лазіння замерзлими водоспадами - зимовий екстрим. Фото: Наталі Мостової

Коли водоспади замерзають, вони стають придатними для льодолазіння.

 Хмельничани Наталя Мостова та Микола Колосовський уже знайомили нас з такими екстремальними видами зимового відпочинку, як піші трекінги та фрірайд. Сьогодні ж вони розповідають про найнезвичніший та найвидовищніший спосіб екстремального відпочинку – лазіння замерзлими водоспадами або льодолазіння.

«На території нашої області найкраща база для льодолазіння – це Кам’янець-Подільський, де у каньйоні є декілька водоспадів. Щоправда, щоб вони замерзли, потрібен мороз -10?С протягом одного-двох тижнів», - розповідають Наталя та Микола. Оскільки в останні роки зима рідко тішить нас сильними морозами, хмельничанам не часто вдається займатися льодолазінням.

Наталя Мостова любить випробовувати себе на міцність.

Це дуже цікавий, динамічний і видовищний вид спорту чи відпочинку.

«Водоспади бувають двох видів: звичайні (течуть, не торкаючись скелі) та каскадні. Каскадні простіші для лазіння, адже, замерзаючи, перетворюються на широке льодове поле, суцільну стіну льоду з бурульками різного діаметру. А от звичайні довше замерзають без опори, перетворюються на колони з льоду. Лазити ними складніше, але видовищніше», - розповідає Микола.

  

Хмельничани займаються льодолазінням у каньйоні у Кам'янці-Подільському.

Для того, щоб займатися льодолазінням, потрібне специфічне спорядження: скелелазні системи, мотузки для страхування, черевики, на які можна вчепити льодові кішки, власне кішки та маленькі льодоруби у кожну руку, збалансовані для удару і входження у лід.

  

Для льодолазіння знадобляться льодоруби.

Також потрібно мати гарну фізичну форму.

«Спеціально ніде не потренуєшся, хіба що на скеледромі, але тут специфіка інша. Тому слід тренувати загальну фізичну форму, вміння тримати вагу тіла на руках. Наприклад, коли я вперше пробував, то великих труднощів не відчув», - розповідає Микола Колосовський.

Завдяки сильним морозам водоспади перетворюються на казкові крижані карнізи і стовпи.

«Якщо ти в гарній формі, може і з першого разу добре вийти, - додає Наталя. – Але все залежить від складності маршруту, твердості льоду».

Читайте також: Самостійно навколо світу. Про страхи, екстрим та можливість заробити у подорожах.

Для гарно підготованої фізично людини може бути складно хіба що психологічно, адже ти рухаєшся льодовою колоною вертикально вгору, поряд тече вода, падають крижані брили. Зате після цілого дня, проведеного на льоду, так приємно потрапити у тепле приміщення і випити гарячого чаю!

  

Микола Колосовський - поціновувач екстремальних видів спорту і туризму.

Читайте також: 2 дні і 300 гривень, або Як здійснити захопливу бюджетну мандрівку зимовими Карпатами.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую