ye-logo.v1.2

Уряд ухвалив новий держстандарт початкової освіти

Суспільство 4747
У державному стандарті закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів
У державному стандарті закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів. Фото: pochosvita.at.ua

Документ визначає, чому навчатимуть дітей з першого вересня 2018 року.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про прийняття державного стандарту початкової школи, який визначає, чому навчатимуть дітей з першого вересня 2018 року, передає osvita.ua.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, у державному стандарті закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів.

Міністр повідомила, що при розробці стандарту було використано досвід Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі, а також найкращі практики української школи.

Загалом, у стандарті визначено загальні та обов‘язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформатичною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, а також мистецькою.

У Міносвіти зазначають, що обов’язкові результати нового стандарту початкової освіти показують, що дитина має вміти, знати, розуміти після кожного з двох циклів навчання в початковій школі. Тобто після 2-го та 4-го класу. Світовий досвід свідчить, що дитина в ранньому віці розвивається стрибкоподібно, з огляду на це й передбачено окремі вимоги саме після таких циклів навчання. Адже дитина під час навчання на першому циклі початкової школи та другому має різні особливості розвиту, сприйняття інформації тощо.

Окремо міністр зауважила, що разом із стандартом приймаються 4 базові навчальні плани. Зокрема, в них закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин.

«Також дуже важливо розуміти послідовність запровадження державних стандартів. За державним стандартом початкової освіти першокласники почнуть навчатись з 1 вересня 2018 року. Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року», – сказала міністр.

Читайте також: "Інтелект України": як у хмельницькій школі виховують маленьких геніїв.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую