ye-logo.v1.2

Хмельницький заощадливий: посадовці показали, як роблять місто енергоефективним

Суспільство 3089
Директор КП «Теплокомуненерго» Володимир Скалій показує голові Держенергоефективності Сергію Савчуку сонячні батареї, які встановлені на котельні
Директор КП «Теплокомуненерго» Володимир Скалій показує голові Держенергоефективності Сергію Савчуку сонячні батареї, які встановлені на котельні. Фото: автор

В обласному центрі відбувся інформаційний марафон «Енергоефективність та відновлювана енергетика на користь громад. Успішні історії Хмельницького».

Сьогодні, 23 лютого до Хмельницького з’їхалися журналісти зі столиці та західних областей України, аби подивитися, як в обласному центрі втілюється програма з енергоефективності.

Спікерами зустрічі були керівник Проекту USAID Діана Корсакайте, голова Держенергоефективності Сергій Савчук та представники місцевої влади.

Під час брифінгу, який розпочав марафон, спікери зазначили, що завдяки їхнім зусилям у Хмельницькому вдалося підвищити рівень енергоефективності, використовувати альтернативні джерела енергії у секторі бюджетних будівель та реформувати муніципальний енергетичний сектор заради комфорту місцян, економії бюджетних коштів та поліпшенні кліматичної ситуації.

Підтвердженням цих слів була екскурсія об’єктами, які вже працюють в місті та демонструють свою енергоефективність. Спочатку гостям показали установку з дегазації, яка розміщена на території полігону твердих побутових відходів.

«Потужність установки дозволяє щороку близько 3 мільйонів 700 тисяч кВт/год електроенергії, яку продаватимуть за «зеленим» тарифом державному підприємству. Завдяки цьому місто отримає приблизно 2,5 мільйонів гривень в рік», - розповів директор ТОВ «Біогаз ЕНЕРДЖІ» Віталій Каленський.

Далі, в рамках марафону, журналісти відвідали одну з твердопаливних котелень КП «Хмельницьктеплокомуненерго», яка має потужність 1,9 МВт, працює на трісці та опалює прилеглі бюджетні установи і житлові будинки.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів присутнім, що яскраві приклади функціонування в різних куточках України проектів із відновлюваної енергетики – це свідчення плідної роботи усіх гілок влади та громадських організацій.

«Останні три роки були особливо результативними. Так, у 2017 році в Україні бюджетін установи, теплокомуненерго та населення зменшило споживання газу на 6 мільярдів кубічних метрів порівняно з 2014 роком. Тобто, понад 1,2 мільярди євро не було витрачено зі валютних резервів України на закупівлю імпортного газу у 2017 році. Натомість, кошти бюджету та українського бізнесу були інвестовані у проекти з енергозбереження та виробництва тепла із альтернативних видів палива у всіх регіонах України. Перевага таких проектів успішно демонструє Хмельницький», - розповів Сергій Савчук.

Спікери інформаційного марафону зазначили, що завдяки їхнім зусиллям у Хмельницькому вдалося підвищити рівень енергоефективності.

  

Учасники марафону відвідали хмельницький полігон твердих побутових відходів, де вже місяць працює установка з дегазації.

Учасники заходу відвідали одну з твердопаливних котелень КП «Хмельницьктеплокомуненерго», яка має потужність 1,9 МВт, працює на трісці та опалює прилеглі бюджетні установи і житлові будинки.

 

Потужність установки дозволяє щороку близько 3 мільйонів 700 тисяч кВт/год електроенергії, яку продаватимуть за «зеленим» тарифом державному підприємству.

Учасникам марафону показали сонячні батареї, які встановлені на одній з хмельницьких котелень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую