ye-logo.v1.2

Важкопоранений хмельничанин Олександр Петраківський дивує лікарів

Суспільство 5169
Олександр Петраківський - Герой України та Почесний громадянин Хмельницького
Олександр Петраківський - Герой України та Почесний громадянин Хмельницького

За останні три місяці Герой України почав самостійно сидіти та пробувати стояти на власних ногах.

Герой України, боєць сил спеціального призначення, хмельничанин Олександр Петраківський ціною власного здоров’я влітку 2014 року врятував цілу колону армійців під Луганськом. Військовий уже четвертий рік поспіль прикутий до ліжка, і майже півтора року медики-реабілітологи намагаються відновити його повноцінне життя. Про це йдеться в сюжеті «ТСН. Новини».

На початку АТО вилазки його розвідгрупи наводили жах на колаборантів і російських найманців на Луганщині. 20 липня 2014 року загін дав бій бойовикам, а заразом і можливість цілій колоні українських армійців пройти без втрат. "Я йому задав таке питання: Саша, ти розумієш, що ми зараз там можемо загинути? І Саша мені сказав такі слова, які запам’яталися на все життя: краще одна машина, ніж ціла колона", - пригадує його бойовий побратим. У цьому бою Петраківського поранило в голову, згодом через медичну помилку харківських ескулапів боєць впав у кому. Героя лікували у Львові, Польщі, в Ізраїлі та Сполучених Штатах, все марно. Клініка під Києвом єдина взялася поставити на ноги бійця.

Нині він, немов мала дитина, знову вчиться ходити – крок за кроком за допомогою спеціальних приcтроїв. Із Олександром працює фізичний терапевт, і титанічні зусилля реабілітологів таки дали результат – майже рік не було прогресу взагалі, а останні три місяці, як прорвало, зізнаються медики. Пацієнт став робити речі, про котрі раніше взагалі не йшлося – самостійно сидіти, пробувати стояти на власних ногах, сам їсть. Це дає змогу лікарям більш упененно говорити про реабілітацію Саші, але на це треба ще мінімум два роки. В одужання Саші свято вірить і його батько – кадровий офіцер Петро Петраківський. "Він у 8-му класі 30 разів підтягувався, розумієте", - пригадує він.

Місяць інтенсивної роботи реабілітологів коштує 300 тисяч гривень. Нині це оплачує приватний меценат. Війна зробила такими, як Саша, понад 700 бійців, і всі вони чекають на свій шанс.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую