ye-logo.v1.2

Не будеш вчитися – підеш у бурсу, або Де взяти кваліфікованих працівників На правах реклами

Суспільство 2561
Круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни» відбувся за ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка.
Круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни» відбувся за ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка.

Бізнес шукає працівників, а випускники ВУЗів – шукають роботу.

Що не так із підготовкою кадрів у навчальних закладах, де система «дала збій» і що робити, щоб не ставити під загрозу економіку регіону та країни в цілому обговорювали сьогодні у Хмельницькому.

Круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни» відбувся за ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка. До розмови запросили очільників об’єднань роботодавців області, керівників закладів професійно-технічної освіти з різних куточків регіону, представників Міністерства освіти і науки, представників обласної влади та центрів зайнятості.

Народний депутат висловив своє занепокоєння нездоровою ситуацією на ринку праці та наголосив, що така тенденція невдовзі приведе до занепаду економіки країни.

«Що сьогодні потребує сучасний ринок праці? По-перше, кваліфікованого і затребуваного фахівця, а по-друге, ефективно працюючі установи профтехосвіти та сучасну навчальну базу. Зараз ми користуємося надбаннями 70-80 років. Сьогодні все значно сучасніше, і якщо ми зможемо дітям показати, як працювати на новому устаткуванні, то вони зрозуміють, що це не зовсім робітник у тому значенні, в якому вони звикли сприймати механізатора, чи того ж слюсаря. Молодь не хоче йти працювати робітником», – зазначив Сергій Лабазюк.

Він також зауважив, що профтехосвіту потрібно розглядати як один з головних чинників, що забезпечить відродження економіки та національну безпеку держави. Тому те, що відбувається сьогодні з професійно-технічною освітою країни – наші спільні виклики.

«Випускники технікумів та училищ (малярі, слюсарі, механіки та електрозварювальники) – «на вагу золота». Адже виробництво все більше автоматизується, від цього нікуди не дітися. Але, наприклад, є ряд напрямків, які без робітника, без людських рук не зробиш. Тому питання повернення престижу робітничих професій актуальне і вимагає детального опрацювання між бізнесом та державою», – наголосив Сергій Лабазюк і додав, що лише у тісній співпраці бізнесу, освітян, студентів і депутатів можна зрозуміти, які законопроекти потрібно втілювати життя швидше і як провести освітянську реформу так, щоб якомога якісніше пройти цей процес.

У ході розмови всі погодилися із думкою нардепа, що потрібно змінити – підходи. Профтехосвіта в Україні повинна орієнтуватися на попит ринку та інноваційні підходи. Один із таких, а саме впровадження елементів дуальної системи освіти, презентувала представник міністерства освіти і науки України Вікторія Карбишева. Інноваційний підхід передбачає практичне навчання учнів на підприємстві, з подальшою перспективою працевлаштування. Про перший досвід та результати впровадження такого проекту в Україні розказала заступник директора навчально-методичного центру Львівської області Наталія Рибак.

На круглому столі учасники обговорили можливості впровадження цієї практики на теренах Хмельниччини. Не оминули увагою і проблемні питання. Перш за все, зауважили, що потрібно окреслити перспективи роботи з удосконалення профорієнтаційної роботи серед молоді.

У підсумку присутні одностайно зійшлися на тому, що надалі потрібно проблему вирішувати лише у злагодженій та конструктивній співпраці. Так, відразу після засідання уже в окремих підгрупах по спеціалізації стали обмірковувати подальші кроки.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую