ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Повидло зі слив по-закарпатськи (без цукру!)

16 Липня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 27071
Зберігати заготовку можна при звичайній кімнатній температурі.
Зберігати заготовку можна при звичайній кімнатній температурі. Фото: автора

Надзвичайний джем, дуже смачний, густющий і ароматний!

Ніколи не думала, що без цукру може вийти така смачнюща заготовка. Тим більше, що слива в мене була трішки кислувата. Проте коли повидло зварилося і я його скуштувала, то серйозно задумалася про те, навіщо я раніше в джеми та повидла цукор додавала? Заготовка абсолютно не кисла. Вона має свій, ні з чим не незрівнянний смак та аромат, в міру солодка, з однорідною оксамитовою консистенцією. Таке повидло чудово смакує і на хлібчик із маслом, і як начинка до рогаликів, рулетів чи кіфликів. І, найголовніше, воно економне! Адже цукор вам не знадобиться!

Інгредієнти:

5 кг слив з кісточкою (краще варити повидло з угорки).

Вихід: 1 л повидла.

Приготування:

Я, зазвичай, готую повидло порціями по 5 кг. Каструлю найкраще брати алюмінієву користуюся каструлею-скороваркою, але без кришки). Варити повидло слід у три або чотири етапи.

Перший день: сливу помити, відділити кісточки, половинки скласти в каструлю.

Варити на середньому вогні приблизно 1-2 години, періодично перемішуючи (дуже часто мішати повидло не варто, оскільки виділяється забагато соку).

Потім каструлю зняти з вогню, накрити кришкою і залишити до наступного дня (дуже важливо!).

Другий день: варити повидло приблизно годину від моменту закипання. І не забувайте перемішувати!

Знову прибирати каструлю з вогню до наступного дня.

Третій день: маса значно погустішала й перемішувати її потрібно частіше, ніж у перший і другий дні. Варити повидло до готовності (густину коригуйте на свій смак). Потім охолодити й холодним скласти в стерильні банки. Дати час, щоб на поверхні утворилася тонка скоринка й через дві-три години можна закрити стерильними кришками (залізними чи капроновими).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо після третього дня повидло ще не дуже густе, то доварюйте його до потрібної консистенції. Зберігати заготовку можна при звичайній кімнатній температурі (у мене стоїть цілу зиму в звичайній комірчині, а там температура як в усіх кімнатах у квартирі).

варення, слива, повидло, домашні заготовки, заготовки на зиму, повидло зі слив, сливове повидло, закарпатська кухня, варення, повидло, повидло по-закарпатськи, джем, конфітюр

Коментарі:

  Так  Ні, дякую