ye-logo.v1.2

В обласному художньому музеї презентували виставку картин «Диво-звірі Марії Приймаченко»

Культура 3670
У залі музею преставлені 23 розписи
У залі музею преставлені 23 розписи. Фото: із Фейсбуку

Переглянути експозицію можна до кінця вересня.

Ще у четвер, 16 серпня, в обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки «Диво-звірі Марії Приймаченко». Як повідомляють музейники на сторінці у Фейсбуці, виставлені роботи - з колекції закладу.

«Представлені в залі роботи (23 розписи) – це квіткові композиції, сюжетні картини, зображення фантастичних звірів. Художниця стверджувала, що образ народжувався у неї в уяві. Потім вона переносила його на аркуш і працювала з кольором, який мав у її творчості глибоке символічне значення», - йдеться у дописі.

Музейники додають, що в роботах Марії Оксентіївни гармонійно поєднані традиція, індивідуальність і сучасність. Вона – глибоко національний митець, що оперує архетипами, символами, притаманними і рідній, і загальнолюдській культурі.

Довідково: Марія Приймаченко (1909-1997) – народний художник, заслужений діяч мистецтв, лауреат Державної премії України. Народилася в селі Болотня на Київщині, в якому й прожила все своє життя. Хворіючи з дитинства, вона не могла вільно пересуватись. Вочевидь, ця обставина посприяла глибокому внутрішньому зосередженню, що разом з природним відчуттям кольору, гармонії народило величезний талант.

Марія Оксентіївна – одна з когорти яскравих майстрів декоративного розпису. Їй належить почесне місце не тільки в цьому виді мистецтва, а й загалом в сучасній образотворчості. Її унікальність – в глибині філософського осмислення дійсності, у відмінному світосприйнятті.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую