ye-logo.v1.2

Дрова з інтернету – гроші на вітер: троє хмельничан попалися «на гачок» шахраїв

Кримінал 2450
Люди, які опалюють будинки за допомогою дров, все частіше стають жертвами шахрайських схем
Люди, які опалюють будинки за допомогою дров, все частіше стають жертвами шахрайських схем. Фото: colourbox.com

Понад 10 тисяч гривень жителі області перерахували злодіям, які продавали неіснуючий товар.

Хмельничани, які опалюють будинки за допомогою дров, все частіше стають жертвами шахрайських схем. Люди ведуться на знижки, однак в результаті – ані грошей, ані покупки.

За повідомленням сектору комунікації поліції у Хмельницькій області, лише в листопаді «на гачок» злодіїв потрапило троє хмельничан.«14 листопада, близько 14-ої години шахрай зателефонував до 34-річної жительки с. Шаровечка і запропонував купити дрова по знижці. Жінка погодилася і перерахувала шахраю через термінал 5 тисяч гривень, одна залишилася без покупки», - повідомляють правоохоронці.

Цього дня, 59-річна жителька села Малиничі Хмельницького району зателефонувала до шахрая, який виставив оголошення в інтернеті про продаж дров. В телефонній розмові злодій повідомив, що відправить дрова лише після того, як жінка перерахує через термінал йому 4 тисячі гривень. Хмельничанка так і зробила. В результаті лишилася без покупки та грошей.

В аналогічну шахрайську схему потрапила і 19-річна хмельничанка, яка заплатила шахраю за неіснуючі дрова 2 тисячі 400 гривень.

Щоб не поповнити ряди жертв інтернет-шахраїв, треба дотримуватись простих правил:

• Не повідомляйте інформацію про платіжну картку або картковий рахунок через мережу Інтернет, наприклад ПІН-код, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо.
• Для оплати товарів (послуг) через мережу Інтернет використовуйте окрему платіжну картку з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.
• Необхідно використовувати сайти тільки відомих і перевірених Інтернет-магазинів.
• Обов`язково переконайтесь у правильності зазначення адреси сайтів, до яких підключаєтесь і через які збираєтеся здійснювати оплату товарів, оскільки схожі адреси можуть використовуватися для здійснення незаконних дій або сумнівних операцій з використанням персональних даних платіжної картки.
• Здійснювати оплату товарів, придбаних через мережу Інтернет, тільки зі свого комп`ютера з метою збереження конфіденційності персональних даних та інформації про картковий рахунок. Якщо оплата товару здійснюється через чужий комп`ютер, після завершення всіх розрахунків переконайтеся, що персональні дані та інша інформація не збереглися (знову відкривши сторінку продавця, на якій здійснювалась оплата товару).
• Слід встановити на свій комп`ютер антивірусне програмне забезпечення і регулярно здійснювати його оновлення та оновлення інших програмних продуктів (операційної системи, прикладних програм). Це захистить вас від проникнення неліцензійного програмного забезпечення (вірусів).

У такому випадку Вам необхідно:
• Пам’ятайте: важливим є збереження історії спілкування із правопорушником та самого факту переказу грошей.
• Негайно звернутися до поліції із письмовою заявою.
• Звернутися із повідомленням про вчинення злочину до адміністрації чи служби безпеки торгівельного майданчика мережі Інтернет, де було вчинено шахрайство, та попросити, аби вони зафіксували усі електронні сліди скоєного. У подальшому це може бути використано в якості доказів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую