ye-logo.v1.2

Водії «на євробляхах» обмежують рух автомобілів на трасах Хмельниччини

Суспільство 5916

Акцію оголосили безстроково.

Сьогодні, 20 листопада, активісти - водії автівок на єврономерах - частково обмежують рух на трьох автодорогах Хмельницької області. Як розповідають учасники протесту, таким чином намагаються привернути увагу керівництва країни на необхідність доопрацювати законопроекти, що стосуються розмитнення автомобілів на «євробляхах». 

У Хмельницькому акцію розпочинали із Майдану Незалежності. Саме там активісти зібрались, аби обговорили план дій, та через мікрорайон Ракове, організовано, у супроводі патрульних поліцейських, вирушили на Давидковецьке перехрестя. Організатори акції кажуть, що на головній площі міста сьогодні зібралось понад 100 хмельничан, які придбали автівки на єврономерах.

«Ми частково обмежимо рух на Давидковецькому перехресті. Автомобілі вибудуємо у шаховому порядку. Всі транспортні засоби зможуть проїхати, просто не на швидкості, а повільніше. Ніхто не заважатиме руху. Намагатимемось зробити так, щоб не нашкодити іншим громадянам. По області такі ж заходи відбуваєються поблизу Шепетівки та Кам'янця-Подільського», - розповідає Валентин Корнійчук, голова громадської організації, що ініціює протест.

Автомобілісти зібрались на Майдані Незалежності

За його словами, подібні акції відбуваються у всіх регіонах України. Пан Валентин каже, активісти вважають законопроекти №8487 та №8488 (скасування коефіцієнту віку в розрахунку вартості акцизу) антиукраїнськими, адже акциз на розмитнення автомобілів на європейських номерах дуже великий.

Володимир придбав автівку у Польщі

«Ми вимагаємо, щоб Президент наклав вето на ці законопроекти й повернув їх на доопрацювання. Згідно із формулою, яку пропонують у документі, за автівку на дизелі потрібно платити 75 євро, на бензині – 50 євро. Ця цифра множиться на об’єм двигуна і на вік автомобіля. Ми пропонуємо свої правки – «викинути» із формули вік, тоді розмитнення вартуватиме 40% від вартості автомобіля, а не 140%, як пропонують депутати», - додав Валентин Корнійчук.

Кілька десятків автомобілів розташувались на головній площі Хмельницького

Хмельничани Володимир Кондратюк розповідає, що свій автомобіль на «євробляхах» купив у Польщі. За легковик «Volkswagen» Володимир заплатив 1500 доларів.

Організатори акції кажуть, що сьогоднішня акція безстрокова

«Зараз, щоб розмитнити мій автомобіль, потрібно біля 2 тисяч доларів. Це дуже дорого. Разом із такими ж водіями, як я, вимагатиму накласти вето на законопроект. Якщо приймуть ті правки, що пропонуємо ми, то розмитнення вартуватиме 500-600 євро» - стверджує Володимир Кондратюк.

Учасники акції вимагають доступного розмитнення автівок на єврономерах

Автомобіліст каже, ця сума велика, бо її важко в Україні заробити, та вона значно менша від пропонованої. Володимир сподівається, що керівництво країни таки дослухається до їхніх вимог.

Акція протесту поблизу Шепетівки. Фото: із Фейсбуку

Протест на Давидковецькому перехресті. Фото:www.0382.uа

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую