ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували абсурдний роман Олега Андрішка «Плану Тація»

Культура 3234
Роман "Плану Тація"  написаний в жанрі літератури абсурду
Роман "Плану Тація" написаний в жанрі літератури абсурду. Фото: автора

Автор зізнався, що рукопис є нестандартним та «зайде» не всім.

Вчора, 21 листопада до Хмельницького з Дніпра приїхав поет, прозаїк, драматург, представник нового покоління, який створює власний стиль у літературі Олег Андрішко. У книгарні «Є» письменник представити свій новий абсурдний роман «Плану Тація».

Це вже другий рукопис автора. Однак, незважаючи на це, Олег Андрішко є дипломатом у номінації «Романи» Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова», а його книги отримали премії престижних літературних конкурсів не лише в Україні, а й за кордоном. Про свій новий роман «Плантація», який написаний у жанрі абсурду, автор розповідає, що ця книга досить нестандартна і її зрозуміють не всі.

«Начитавшись творів відомих письменник таких як Семюел Беккет та Ежен Йонеско, які писали в жанрі абсурду, я вирішив і сам написати книгу у цьому стилі. Хтось можливо скаже, що ця література дивакувата, недовговічна та не цікава, однак з огляду на те, що вищезгадані автори є відомими й донині, я зважився на це. Знаю, що книги в жанрі абсурду не дуже «заходять», однак читачі такої літератури все ж таки є», - розповів Олег Андрішко.

 

Презентація книги "Плану Тація" відбулася у книгарні "Є".

Спочатку автор планував написати книгу, як авторських погляд на письменників, які пишуть заради грошей та для невибагливих читачів. Однак згодом цей роман розрісся у авторських погляд на світ загалом, де письменник намагався показати абсурдну картину сучасного світу, додавши свого стилю, своїх сюжетів та експериментів.

В Романі є два герої – журналіст та двірник. Одного звати Роман Абсурдний, а іншого Абсурдний Роман. Працюють вони в одній організації. Журналіст отримуючи певне завдання, прикидається, що він має невідому хворобу і замість нього вирушає у подорож двірник. З того моменту починаються найцікавіші події. Головні герої відвідують м’ясокомбінат «Печінка Прометея», туристичну агенції «Бермудський паралелепіпед», банк «Інфляція», магазин свіжих овочів та фруктів «Гербарій», футбольний клуб «Стадо», аптеку «Амінь», організацію дієтологів «Вічний холестерин», комітет з охорони пам’ятників «Голубина атака»… По всіх цих місцях ходять герої і як вирватися з цього абсурду ніхто не знає.

«Раджу читати книгу поволі, невеликими ковтками», - каже Олег Андрішка.

«У романі понад сотня героїв. Деякі з них згадуються одним-двома реченнями, на деяких побудований сюжет, однак лише один герой цього роману існував насправді – це античний поет Філоксен. Завдяки цьому персонажу я спробував показати абсурдність нашої культури і нашого світу. Сподіваюся, читачі, які прочитають цей роман, зрозуміють, що наше життя – це не зовнішній світ, а внутрішній», - розповів письменник.

Тираж книги «Плану Тація» 5 тисяч екземплярів. Придбати її можна у книгарнях, через інтернет, або безпосередньо у самого автора.

Довідка:
Література абсурду — це жанр літератури, найчастіше у формі новели, п'єси, поеми або фільму, який фокусується на досвіді персонажів в ситуаціях, коли вони не можуть знайти певної мети в житті. Найчастіше це зображується через гранично беззмістовні дії та події, які підважують істинність екзистенційних концептів на кшталт правди чи цінностей. У творах літератури абсурду є спільні елементи: сатира, чорний гумор, невідповідність фактів, зневаження розуму, протиріччя, що стосуються філософського стану буття «нічим».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую