ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 21 січня

Історія 3320
Тисячі українців 21 січня 30 років тому стали у «живий ланцюг». Були серед них і жителі Хмельниччини. На світлині учасники акції в Києві
Тисячі українців 21 січня 30 років тому стали у «живий ланцюг». Були серед них і жителі Хмельниччини. На світлині учасники акції в Києві. Фото: istpravda.com.ua

Від давнини до сьогодення про людей та події.

Тридцять років тому відбулася одна з найбільших масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України. 21 січня 1990 року близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з’єднавши Львів і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною.

Акцію «живий ланцюг» Львів — Київ було організовано Народним Рухом України. Понад півсотні кам’янецьких рухівців теж стали 21 січня в живий ланцюг напередодні Дня соборності України.

Попри нав’язуваний комуністичними засобами масової інформації штамп у назві, ланцюг був на 170 кілометрів довшим: починався в Івано-Франківську, йшов через Стрий, Львів, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тією обставиною, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіслав) у 1919 році був столицею ЗУНР. У ланцюзі взяло участь за офіційними даними (КПСС) близько 450 тисяч чоловік (за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів).

П’ять років тому відбувалися останні бої за Донецький аеропорт. 20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал аеропорту. Внаслідок його обвалу загинуло багато українських військовослужбовців, серед яких шестеро бійців з Хмельниччини. 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу. Об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. Однак і цього дня Хмельниччина не обійшлася без втрат.

Під час оборони аеропорту Донецьку 21 січня 2015 року зник безвісти кам’янчанин Руслан Коношенко. «Кіборга» впізнали за експертизою ДНК. Старшого солдата в полоні розстріляли терористи. На кулеметника Руслана полював сам Моторолла. Поховали бійця лише у середині квітня на Алеї Слави міського кладовища у Кам'янці-Подільському. У нього залишилися мати, дружина, двоє синів та донька.

Також 21 січня загинув солдат 90-го окремого аеромобільного батальйону Ігор Білик з Старокостянтинова. Військовий потрапив під мінометний обстріл, захищаючи донецький аеропорт.

Більш, ніж півстоліття, навчальний заклад розташовувався у двоповерховій будівлі 1936 року. Зараз в комплексі з музичною школою розташоване по вулиці Прибузькій, 8.

21 січня 1959 року згідно з постановою  виконкому Хмельницької обласної ради народних депутатів в обласному центрі засновано музичне училище. У 2000 році училищу надано ім'я українського музиканта Владислава Івановича Заремби. Першим директором був Віктор Олексійович Цибульник, випускник Київської консерваторії по класу теорії музики та композиції. Спочатку в училищі функціонувало чотири відділи – фортепіанний, струнно-смичкових інструментів, духових та народних інструментів. Згодом було відкрито диригентськохоровий, музично-теоретичний, відділи академічного, естрадного та народного співу.

За роки роботи училище випустило понад п'ять тисяч фахівців. Більшість випускників училища присвятили своє життя музиці й педагогіці та досягли успіхів у своїх галузях. Серед них — народний артист України, колишній соліст квартету “Явір” Володимир Дідух, композитор та заслужений артист України Володимир Войт, художній керівник Хмельницької філармонії Анатолій Гарпінчук, заслужений працівник культури, композитор та керівник хору ветеранів у Волочиську Цезар Зюльковський. До речі, останній отримав диплом №1, зараз він — музейний експонат в училищі. Сьогодні закладу виповнюється 60 років.

Вперше звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» було встановлене рішенням сьомої сесії міської ради від 21 січня 1966 року. До 1969 року було відзначено три хмельничанина: Горбанчука Юхима Онуфрійовича (1896- 1969 роки), Черно Пилипа Олексійовича (1899 рік - дата смерті невідома) та Романенка Олександра Хомича (1901-1974 роки).
Після цього, з незрозумілих причин про почесне звання «забули». Лише через тридцять років, рішенням сьомої сесії Хмельницької міської ради від 16 березня 1999 року, було відновлене звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Юзеф Ролле у своєму кабінеті. Фото: з відкритих джерел

Сьогодні виповнюється 126 років з дня смерті Юзефа-Антонія Роллє – польського історика і письменника. Його життя було тісно пов’язане з Кам’янцем-Подільським. Поселившись 1861 року в головному місті Подільської губернії, він прожив у місті до кінця життя. Невеликий будинок на нинішній Татарській вулиці, що його 1875 року придбала сім’я Ролле, незабаром став культурним осередком. Від 1860 року Роллє працював лікарем в Кам’янці-Подільському. Найбільше відомий, як автор тритомної праці «Подільські замки на молдавському прикордонні» (два перші томи присвячено історії Кам’янця-Подільського, третій — історії повітових і заштатних міст Подільської губернії) та «Історичних оповідань», в яких висвітлюється історія Поділля XVI—XVIII століть. Земний шлях Юзефа Ролле закінчився 21 січня 1894 року.. Поховали вченого на римо-католицькому кладовищі Кам’янця-Подільського. Проте в 30-х роках ХХ століття могила була поруйнована. У кафедральному костелі св.Петра і Павла збереглася мармурова дошка роботи Антонія Попеля з барельєфом Ролле.

21 січня 1894 року у Кам’янці-Подільському народився Ізраїль (Сруль) Вейц — головний лікар Кам’янець-Подільської міської лікарні в 1940—1941 роках, підполковник медичної служби, кавалер ордена Червоної Зірки. Під час війни був начальником польового шпиталю, потім начальником шпиталю № 5847 (його розгорнули в приміщенні нинішнього коледжу харчової промисловості). У 1947 році шпиталь перейменували на обласний туберкульозний шпиталь для інвалідів війни. Ізраїль Вейц був його начальником до 1956 року. А після демобілізації того ж року перейшов на роботу в міський тубдиспансер. Обирався депутатом Кам’янець-Подільської міської ради. Помер 1971 року.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую