ye-logo.v1.2

Василя Андрощука оштрафували за водіння без посвідчення водія

Суспільство 3845
Фото: Сергій Скоробогатий

Хлопець і свідки твердять, що по приїзду ДАІшників його трактор давно стояв на місці з вимкнутим двигуном

Василь Андрощук мешкає у селі Лідихівка Теофіпольського району. 18-річний юнак у сільськогосподарському кооперативі працює трактористом. Вдень 9 січня Василь приїхав додому на обід. 
«Привіз сусідові соломи, скинув, заглушив двигун і пішов додому обідати, – розповідає Василь Андрощук. – Тільки скинув куртку, коли чую, як сусід гукає. Вийшов. Позакривав борти. Відчепив причіп. Коли під’їжджають працівники ДАІ. Один покликав мене і запитує: «Пив»? Я кажу: «Ні». А він: «Дихай в трубку». Я дихнув: «О, пив»! Кажу: «Поїхали на обстеження». Він подумав, подумав і каже: «Давай права». А я куртку вдома скинув.  Хлопець хотів піти додому та взяти водійське посвідчення. Однак працівник ДАІ почав складати протокол. За кілька хвилин на вулицю вийшов батько Василя.    
«Питаю: «Хлопці, що сталося»? Кажуть, що син їздить без прав. Пішов до хати, показую їм водійське посвідчення Василя. Пише протокол, і все. Я попросив показати маршрутний лист. Не показав». – розповідає Юрій Андрощук. 
Чоловік зателефонував на «гарячу лінію» ДАІ. Пояснив ситуацію. Трубку передав лейтенанту. «Він сів в машину і говорить, – каже Юрій Андрощук. – Відчиняє дверцята, віддає телефон і каже: «850 гривень вже маєш». Його дуже розсердило, що я зателефонував на ту «гарячу лінію». Син протоколу підписувати не став. Вони тоді давай шукати свідків». Поряд проїжджав односельчанин  Анатолій Кравчук. 
«Спиняє мене ДАІшник. Трактор стояв, двигун був заглушений. Каже, що відмовляється підписувати протокол. І щоб я це підтвердив: «Та я ж знаю цих людей, – кажу. – Не буду підписувати». А він: «Підпиши, трактористові нічого не буде». Я не мав часу з ним говорити, бо спішив. Підписав, навіть сам не знаю що. Не читав», – розповідає Анатолій Кравчук.    Інший свідок також стає на бік Василя.  «Та Василь висипав солому і пішов додому, потім знову виходить, а тут під’їжджає міліція. Питають про права. А трактор вже давно стояв заглушений. Отак вони показують свою роботу», – обурюється 68-річний Володимир Пасічник. 
Протокол був складений за водіння транспортного засобу без водійського посвідчення.  Працівник ДАІ твердить, що діяв без будь-яких порушень, і штраф виписав виключно у рамках закону. 
«Того дня я був на патрулюванні району, – розповідає інспектор Теофіпольського ДАІ лейтенант Богдан Ковальчук. – В селі Лідихівка побачив, що їде трактор. Поїхав за ним. Подав знак зупинитися. У водія не виявилося водійського посвідчення. Я склав протокол. Маршрутний лист Андрощуку я показав». 
Прошу показати маршрутний лист за 9 січня. Богдан Ковальчук йде у приміщення районного ДАІ. Виходить хвилин за 15.  «Для видачі маршрутного листа пишіть інформаційний запит», – каже правоохоронець.
10 лютого Василь Андрощук представ перед судом. Хлопцеві присудили 850 гривень штрафу. «Це рішення однозначно є незаконним, – розповідає захисник Василя Андрощука Роман Боднарчук. – Ми просили суд обмежитися усним зауваженням. Подали пом’якшуючі обставини: до адміністративної відповідальності хлопець не притягувався, позитивні характеристики, батько у Василя інвалід, мати хворіє, його місячна зарплата складає 833 гривні. Одн  Згідно з рішенням суду від 10 лютого Василь Андрощук впродовж 10 діб сплатив штраф. Інакше штрафні санкції були б більшими. 
«Я нічого коментувати не буду,– каже суддя Оксана Дручкова. – Можете оскаржити це рішення».  Напевно, пані суддя забула, що згідно з її ж рішенням: «постанова є остаточною і оскарженню не підлягає».
Михайло ЖИЛА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую