ye-logo.v1.2

Гармати та обладунки: в Кам’янці-Подільському відкрили музей зброї

Туризм 6154
Тут можна побачити середньовічні обладунки, мечі, кольчуги, шоломи…
Тут можна побачити середньовічні обладунки, мечі, кольчуги, шоломи…. Фото: з архіву НІАЗ "Кам'янець"

Наразі тут діє три експозиційні зали.

Музей історії фортифікації та артилерії віднедавна почав діяти у Кам’янці-Подільському. Розташований він у приміщеннях комплексу гідротехнічних споруд Руська брама. Як зазначають в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець», уже декілька років невелика експозиція історії фортифікації міста діяла у верхніх приміщеннях казематної куртини (складова комплексу Руської брами), а віднедавна у відреставрованих залах пам’ятки, була презентована нова експозиція.

«Тут можна побачити середньовічні обладунки, мечі, кольчуги, шоломи… На території також є каменеметальна машина та вмонтовані в бійниці три справжні гармати. Велика частина експонатів – з приватної колекції Ігоря Данілова, який очолює в місті військо-історичне товариство шанувальників історії та фортифікації. Ми співпрацюємо з товариством уже багато років, от і в результаті у трьох залах Казематної куртини та Надбрамної башти вирішили поєднати в єдину експозицію і наші, і їхні музейні предмети», - розповів сайту «Є» директор заповідника Василь Фенцур.

Наразі в музеї діє три зали.

У музеї можна побачити чимало цікавого: ознайомитися з етапами розбудови унікального оборонно-гідротехнічного комплексу Руської брами, історією зброї і обладунків на теренах Східної Європи протягом ХІV-ХVІІІ століть. Тут представлені експозиційні стенди з інформацією про розвиток міських фортифікацій, в тому числі Руської брами, репродукції мистецьких творів із зображенням пам’ятки, її макети і зразки зброї.

Тут представлені експозиційні стенди з інформацією про розвиток міських фортифікацій.

«Відвідувачі зможуть побачити, як артилерія розвивалась від метальної до ствольної зброї, коли з’явились гармати, ядра, кам’яний дріб тощо. Наразі діє три зали. В першому - представлені гармати, ядра, арбалети і стріли, у другому – довгоствольні рушниці з приватної колекції Ігоря Данілова, а у третьому облаштовано лицарський зал з обладунками членів військово-історичного товариства», - зазначає Василь Фенцур.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую