ye-logo.v1.2

На День міста в Кам’янці-Подільському в повітря піднімуть кулю зразка XVIII століття

Культура 9870
В рамках святкування Дня міста відбудеться фестиваль "Тріумфальна арка"
В рамках святкування Дня міста відбудеться фестиваль "Тріумфальна арка". Фото: ілюстративне vsitury.com.ua

Гостей та містян розважатимуть різноманітними заходами.

Кам’янець-Подільський готується до святкування Дня міста. Під час свята на мешканців та гостей чекає чимало уже традиційних заходів та нових цікавих подій. Цьогоріч відбуватимуться вони чотири дні - з 16 по 19 травня.

«Цьогоріч в рамках святкування Дня міста в Кам’янці-Подільському відбуватиметься чимало цікавих заходів. Зокрема, фестиваль повітряних куль, який уже став традиційним яскравим дійством для нашого міста та його візитівкою. Але разом з тим цього року ми будемо святкувати 235-річницю повітроплавання в Україні. Для Кам’янця-Подільського вона ознаменувалася запуском першої повітряної кулі на теренах України в 1784 році. Власне, до цієї події ми приурочили новий фестиваль історичної реконструкції XVIII століття «Тріумфальна арка», - розповідає Альона Кузема, директор департаменту гуманітарної політики міської ради.

Як зазначає Альона Леонідівна, в рамках фесту «Тріумфальна арка», який стартуватиме 17 травня, конструктори з Польщі продемонструють точно відтворену форму залоги замку, світський одяг аристократії та впливових міщан XVIII століття. Разом з тим буде презентація інтерактивної виставки «Сто років історичного костюму» місцевої майстрині.

«Родзинкою» фестивалю «Тріумфальна арка» стане реконструкція першого запуску повітряної кулі. Вона відбуватиметься на валах Нового замку 18 травня. Кулю підготувала Федерація повітроплавання України разом з Кам’янець-Подільським історичним музеєм-заповідником», - зазначає Альона Кузема.

Уже відомо, що куля пошита за давніми кресленнями Яна де Віте та його інженерів. Її запускатимуть не так, як сучасні кулі, а саме так, як це робили декілька століть тому: зафіксують канатами, а повітря нагріватимуть за допомогою соломи. Для цього спеціально збудували величезний майданчик.

«В рамках Дня міста відбуватимуться і заходи, приурочені до Міжнародного Дня музеїв. Тож, традиційно, музейні об’єкти в місті над Смотричем для туристів та кам’янчан будуть безкоштовними. Також відбудеться музичне світлове шоу», - каже Альона Кузема.

Чимало заходів будуть розраховані на дітей.

«У суботу ми розпочинаємо святкування дитячим святом. Для наймолодших влаштуємо «Перегони в повзунках ТУРБО – 2019» на кубок міського голови. А для старших дітей будуть організовані велоперегони», - каже Альона Леонідівна.

Оскільки 18 травня також відзначають День Європи, то в Кам'янці-Подільському готують з цього приводу урочисту імпрезу «В співдружності країн – Європи сила». Наразі уже підтверджена присутність на Дні міста десятьох іноземних делегацій міст-партнерів.

Повну програму святкування Дня міста в Кам'янці-Подільському можна подивитися тут.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую