ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 29 червня

Історія 4115
Кафедральний собор у Кам
Кафедральний собор у Кам'янці-Подільському – один із найвеличніших та найцікавіших в Україні. Фото: з архіву редакції

Від давнини до сьогодення про людей та події.

29 червня 1941 року у село Білотин Плужнянського району увійшли німецькі війська. Село стало першим окупованим населеним пунктом, тоді ще, Кам’янець-Подільської області.

29 червня 1990 року Камянець-Подільська міська влада на прохання вірян повернула костьол Святих Апостолів Петра і Павла римо-католицькій громаді. З 1946 по 1990 рік в костьолі знаходився відділ атеїзму історичного музею. Фундаторами цього храму, який був побудований близько 1370 року, були литовські князі Коріатовичі. Через п'ять років папа римський Григорій ХІ засновує в Кам'янці дієцезію, і костьол стає кафедральним. У період турецького поневолення (1672-1699 роки) єпископи перебували за межами Поділля, а в краї майже не було католиків. В 1672 році, зразу ж після загарбання Кам'янця, турецький султан Магомет ІV призначив Кафедральний костьол султанською мечеттю. З кожною зміною влади, змінювалось і призначення храму, нині він слугує громаді.

Справжній ренесанс для костелу розпочався, коли 29 червня 1743 року кам'янецьким біскупом став Миколай Дембовський (недарма над входом до костелу бачимо його герб - "Jelita", а серце біскупа зберігається в костелі в кам'яній урні, під якою встановлено пам'ятну плиту). Саме на замовлення Дембовського в Гданську було виготовлено статую Діви Марії, яка вже 250 років прикрашає мінарет.

Цього дня 1999 року повітряна куля вперше здійснила політ під мостом "Стрімка лань". Фото: klyuch.com.ua

29 червня 1999 року повітряна куля вперше здійснила політ під мостом "Стрімка лань" у Камянці-Подільському. Це стало можливо завдяки кільком повітроплавцями та особливостям конструкції мосту. Як зазначає "Книга рекордів України" кам'янецький міст "Стрімка лань" є найвищим в Україні. Проект мосту розробили фахівці з Інституту електрозварювання імені Євгена Патона. Вперше у світовій практиці, при будівництві мосту застосували бісталеву конструкцію. Міст не має жодного бика (опори), які настільки характерні для конструкцій мосту.

Минулого року 29 червня в Хмельницькому проходив збір резервістів. Більше ніж півсотні військовозобов’язаних з різних регіонів України зібрав окремий полк спеціального призначення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую