ye-logo.v1.2

Як зберегти ніжки гарними

1811
«Сьогодні єдиний дієвий засіб вилікувати варикозне розширення вен – операція», – стверджує Юрій Дудчик.. Фото: Фото з архіву редакції.

За статистикою, третина жінок та понад десять відсотків чоловіків страждають на варикоз, причому все частіше жертвами хвороби стають 25-30-річні

Збільшені вени, які виступають на ногах і не лише не прикрашають їх, а й викликають біль, є ознакою варикозного розширення вен. І це далеко не косметична проблема. Варикоз небезпечний тим, що існує ризик розвитку тромбофлебіту, трофічних виразок та інших ускладнень.

Ноги втомлюються і набрякають – йдіть до лікаря
Варикоз розвивається на ногах, вени інших частин дуже рідко піддаються  змінам. Варикозна хвороба виникає у тому випадку,  коли у людини перестають працювати клапани глибоких поверхневих та комунікантних вен. Чому так стається? Є декілька причин:
Ц спадковість;
Ц вагітність;
Ц надмірна вага тіла;
Ц значні фізичні навантаження;
Ц якщо робота пов'язана з тривалим перебуванням в одному положенні (найчастіше сидячи чи стоячи).
Високим ризиком є постійне носіння взуття на високих підборах.  На думку лікарів, найоптимальніша висота підборів чотири-п'ять сантиметрів, але не більше.
Усі ці фактори можуть призвести до того, що у підшкірних венах виникає підвищений тиск, вена анатомічно розширюється, змінюється її внутрішня стінка, вона починає пропускати елементи крові в підкірну клітковину.
Власне, на початковій стадії варикоз  не проявляється візуально. Але про те, що з венами не все гаразд, можуть свідчити такі симптоми:
Ц ноги до вечора набрякають, ваше взуття стає тісним;
Ц почервоніння нижньої третини гомілки (на внутрішній поверхні);
Ц судоми, які виникають вночі.
При цих ознаках варто звернутися до  судинного хірурга.

Консультант – завідуючий відділенням судинної хірургії обласної лікарні Юрій Дудчик

Гормони проти вен
Гормональні протизаплідні засоби – камінь розбрату між акушер-гінекологами та судинними хірургами. Як стверджують останні, саме їм доводиться бачити результати багаторічного прийому гормональних протизаплідних пігулок.  Зокрема, якраз «гормони» виступають одним з факторів, які призводять навіть не до варикозного розширення вен, а до тромбофлебіту. Звісно, мова не йде про ті призначення гормональних препаратів, які потрібні для лікування гінекологічних чи ендокринних захворювань. Однак, лікування, зазвичай, не потребує тривалого прийому цих ліків. А от щоб запобігти вагітності, потрібно приймати пігулки протягом тривалого періоду. Тому судинні хірурги радять до таких протизаплідних засобів ставитися з особливою пересторогою. А краще замінити їх на інші, попередньо проконсультувавшись зі своїм гінекологом.
Для профілактики варикозу:
1. Стежити за вагою. Не вживати надміру рідини. Не захоплюватися соленими, гострими, кислими, маринованими стравами.
2. Обмежити фізичні навантаження.  Варто завжди дотримуватися правила: не переносити вантаж 20 і більше кілограмів на відстань більше 50 метрів.
3. Для вен погано стояти чи сидіти на одному місці. Краще ходити чи лежати. Якщо ж вам доводиться багато робочого часу проводити стоячи чи сидячи, частіше робіть розминки. Під час сидіння варто запозичити досвід американців — час від часу піднімати ноги, закидуючи їх на високий стілець або навіть на стіл (якщо це, звичайно, не заважає колегам).
Справді, сьогодні єдиний дієвий засіб  вилікувати варикозне розширення вен – операція.  Її суть  –  виключити з кровообігу  уражені венозні судини та перенести його з уражених поверхневих вен у глибокі.  Тобто, «хвору» вену видаляють.  Однак, поверхневими венами проходить  лише десять відсотків крові, решта — через глибоку систему. Й вона зовсім безболісно візьме на себе і ці десять відсотків.  
Якщо вчасно  звернутися до лікаря, операцію  можна «відтягнути» на роки. На  початкових стадіях хвороби, зазвичай, рекомендують носити еластичний трикотаж  – гольфи або колготи. Доброго ефекту можна досягнути, якщо поз- бутися зайвої ваги. Гірудотерапія ефективна у запобіганні ускладненням, зо- крема тромбофлебіту.  
А от широко розрекламовані мазі та гелі майже не дають ніякого ефекту. Тим паче, доведено, що гепарин, який входить до складу  більшості з них, не проникає через шкіру. Як допоміжний метод  може застосовуватися склеротерапія (введення склерозуючого препарату у вену з допомогою ін'єкції, який склеює вену)  та так звана лазерна абляція (при якому вена зсередини зварюється лазером). Однак, часто через деякий час після таких процедур  на нозі утворюється втягуючий  рубець. Тому, вважають судинні хірурги, ці методи можуть лише доповнювати основний — хірургічний.
Зазвичай, операція триває годину-дві, хоча при запущених випадках може продовжуватися до чотирьох годин. Можливо також здійснити косметичні процедури — щоб не залишилося великих післяопераційних рубців. У цьому випадку трива- лість операції ще продовжиться години на дві. Однак, кажуть лікарі, після цього жінка зможе спокійно носити короткі спідниці — на ногах не залишиться нагадувань про операцію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую