ye-logo.v1.2

В Кам’янці-Подільському розкопали вал, якому близько трьох тисяч років

Історія 6808
Вал попередньо відносять до періоду чорноліської культури
Вал попередньо відносять до періоду чорноліської культури. Фото: з фейсбуку Олександра Заремби

На знахідку натрапили під час реставрації пошкодженого муру.

В Кам’янці-Подільському під час проведення протиаварійних робіт на пошкодженому мурі Північного бастіону фортеці археологи знайшли фрагмент давньої фортифікаційної конструкції.

«Ми розпочали роботи з відновлення стіни, що обвалилася. Такі роботи обов’язково проводяться в супроводі археологічного нагляду. Вибираючи грунт спостерігали за тим, які шари відкриваються в зрізі. І під час цієї роботи археологи виявили залишки давнього оборонного валу. Наразі ми працюємо над тим, щоб відкрити його повністю», - розповідає директор Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександр Заремба.

Попередньо, знахідку археологи датують VIII-IX століттям до нашої ери. Основу валу складав чорнозем з фрагментами глиняної обмазки, гравію, деревного вугілля та керамікою чорноліської культури.

«Це період чорноліської археологічної культури. Тобто, цьому валу близько трьох тисяч років. Втім, це попереднє датування, адже в процесі дослідження можемо виявити щось нове», - зазначає Олександр Заремба.

За його словами, знахідка цінна тим, що завдяки дослідженням можна більше дізнатися про місце, де зведена Кам’янець-Подільська фортеця. Адже в тому місці так глибоко археологи ще не копали.

До теми: Під час розкопок на Кам’янеччині знайшли амулети з ведмежих зубів.

Разом з тим, планується продовжити відновлення муру фортеці, який зазнав руйнувань у лютому 2018-го. На відновлення уже передбачені кошти з міського бюджету. За словами Олександра Заремби, виділена на відновлення стіни сума склала 930 тисяч гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую