ye-logo.v1.2

У Хмельницькому стали частіше хворіти гострими кишковими інфекціями

Здоров'я 3407
Найчастіше гострими кишковими інфекціями у Хмельницькому хворіють діти
Найчастіше гострими кишковими інфекціями у Хмельницькому хворіють діти. Фото: ілюстративне kevinmd.com

Щоб вберегтися від захворювань, варто дотримуватися низки правил.

За шість місяців цього року в обласному центрі 549 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, що значно більше за аналогічний період минулого року. Тоді захворіло 396 хмельничан. Про це повідомили у Хмельницькому обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров’я України.

За інформацією обласного лабораторного центру, найбільше на гострі кишкові інфекції хворіли діти. Так за шість місяців цього року занедужали 357 дітей та 192 дорослих. Рівень захворюваності зріс у порівняні з подібним періодом минулого року на 30 відсотків завдяки ротавірусної інфекції. Їх зафіксовано 272 випадки.

«Однак на фоні росту захворюваності фіксується зниження сальмонельозу на 20 відсотків. За шість місяців 2019 року на нього захворіло 39 хмельничан, натомість у 2018-у — виявлено 54 випадки», — зазначають у лабораторному центрі.

До теми: На Хмельниччині виявили небезпечне паразитне захворювання

Натомість у Хмельницькому районі за цей час зафіксовано 49 випадків гострих кишкових інфекцій. До прикладу, торік їх було на два менше.

Як повідомляють у Хмельницькому обласному лабораторному центрі, гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених окремими бактеріями та вірусами продуктів або води. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби. Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями.

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій:

  1. Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
  2. Зберігати харчі тільки у спосіб зазначений на пакуванні й у встановлений термін.
  3. Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  4. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми — окропом.
  5. Не готувати продукти «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.
  6. У подорож не слід брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).
  7. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  8. Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни.
  9. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води у рот.

Інфографіка: dpsscn.gov.ua

Читайте також: Хмельницька міська лікарня придбала нове обладнання за два мільйони гривень

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую