ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 24 вересня

Історія 2547
Панорама Кам
Панорама Кам'янця 1919 року. Поштова листівка. Фото: uk.wikipedia.org

Що про цей день розповідають історичні джерела.

У 1919 році Кам'янець був тимчасовою столицею УНР. 24 вересня, згадується у Кам'янці-Подільському свідченнями про страйк з вимогами підвищити плату вийшли робітники комунальної сфери. Хоч Міністерства праці УНР утворили на початку серпня комісію, яка виробили нові ставки по заробітній платні, однак власники підприємств не поспішали приймати нові норми оплати праці, які збільшували видатки і знижували рівень їх доходів. Тому люди вийшли на страйк вимагаючи підвищити плату робітникам міської електростанції на 120 відсотків, всім іншим – на 70 відсотків. Страйк завершився перемогою, і 29 вересня робітники повернулися до праці. На подібні кроки наважувалися й інші категорії робітників, зокрема друкарі й перукарі.

24 вересня 1983 року в Кам’янці-Подільському в середній школі № 16 було відкрито музей байкаря Микити Павловича Годованця. Український байкар, жертва політичних репресій Микита Годованець проживав в Кам’янці та похований тут на кладовищі. 31 січня 1937 року Микиту Годованця було заарештовано і за постановою особливої наради при НКВС від 13 червня того ж року вислано на Середню Колиму, де він пробув до 1947 року. Аж через десять літ, 11 вересня 1957 року, отримав офіційну реабілітацію. Оселившись у Кам'янці-Подільському, Микита Годованець віддається активній літературній роботі. Пише оригінальні байки, здійснює переклади і переспіви, вивчає досвід української класичної, російської, і загалом європейської байки, подає практичну допомогу молодим байкарям, проводячи з ними в Кам'янці-Подільському творчі семінари. Помер 27 серпня 1974 року. Він просив, щоб не ставили на його могилі жодної загорожі: «Не відгороджуйте мене від народу». Його поховано на старому цвинтарі на Руських фільварках.

Український байкар, жертва політичних репресій Микита Годованець проживав в Кам’янці. Фото: n-slovo.com.ua

У 2015 році 24 вересня, Хмельницьку міську раду пікетували перевізники. Того дня на засіданні виконавчого комітету, як було вирішено на громадському обговоренні, мали розглядати підвищення вартості проїзду у громадському транспорті. Проте люди були здивовані, що питання тарифів навіть немає у порядку денному. Перевізники обурились вважаючи, що влада міста не хоче з ними сісти за стіл переговорів і розв'язати проблему. Із засідання перевізники вийшли ні з чим. Навіть вишикувались у стінах міської ради у «коридор ганьби», проте ніхто ним так і не пройшов.

У 2016 році 24 вересня у Хмельницькому відбулося відкриття Будинку творчості Подільського культурно-просвітницького центру імені Миколи Реріха. Відкрили центр на вулиці Проспект Миру 103/1. До сьогодні там відбуваються виставки творчих робіт, лекції, майстер-класи та функціонують різноманітні гуртки для дітей.

У 2017 році 24 вересня у Хмельницькому освятив новозбудовану церкву Всіх Святих українського народу. Освятив храм Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Настоятелем церкви став отець Володимир Марущак. Також Патріарх Філарет нагородив людей, які сприяли будівництву церкви та зазначив, що внесок роблять навіть ті, хто щиро радіє тому, що храм збудували. Окрім того, Патріарх нагородив міського голову орденом Христа Спасителя.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую