ye-logo.v1.2

У Кам’янці-Подільському відновлюють комплекс оборонних споруд

Туризм 3300
Над реставрацією пам
Над реставрацією пам'яток працюють третій рік поспіль. Фото: НІАЗ "Кам'янець"

Над реставраційними роботами працюють третій рік поспіль.

У Кам’янці-Подільському продовжуються ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятках архітектури. Кошти на їх ремонт виділили з державного бюджету.

Як розповідають в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» ремонтні роботи здійснюють вже впродовж трьох останніх років. Особлива увага приділяється об’єктам, що потребують виконання протиаварійних робіт.

«Ще в 2017 році таким об’єктом була визначена пам’ятка архітектури Гончарська башта, яка височить на тлі мальовничого каньйону річки Смотрич і є однією з візиток міста. Повернення первісної форми даху башти вимагало вирішення складних інженерних завдань. Тут замінили старі аварійні несущі конструкції даху на нові: балки, крокви, лати, гонтове покриття, світловий ліхтар, критий конусним завершенням із металевим флюгером. А вже цьогоріч було влаштоване залізобетонне монолітне перекриття, на якому встановлено 2 яруси дерев’яних галерей, з яких відвідувачі зможуть оглянути середньовічну систему оборони найбільшої башти в східній частині Кам’янця», - зазначають в історико-архітектурному заповіднику.

Додають, що аналогічні роботи з ліквідації аварійного стану даху були виконані в 2018 році на Ковальській башті №3 Комплексу оборонних споруд Польської брами. Тут було облаштовано новий дах з гонтовим дерев’яним покриттям. У цьому році фахівці тут встановили блискавкозахист та виконали вогнезахист дерев’яних конструкцій даху башти.

Як зазначає директор заповідника «Кам’янець» Василь Фенцур, гонтини – дошки, колені сокирою, стругані вісним ножем і оброблені у спеціальному розчині, виготовлені згідно з давніми технологіями.

Тож тепер відвідувачі та жителі міста мають можливість побачити відреставровану башту, яка свого часу виконувала дозорно-сторожову функцію в системі оборонно-гідротехнічного комплексу Польської брами.

Також цьогоріч виконані протиаварійні реставраційно-ремонтні роботи на Мурах складової комплексу оборонних споруд Руської брами. Як зазначають в заповіднику, завдяки цьому відроджено втрачені візуальні зв’язки колись існуючих фортифікаційних споруд гідротехнічної оборонної системи Руської брами. В заповіднику кажуть, вони можуть стати зручним майданчиком для проведення історичних реконструкцій середньовічних битв.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую