ye-logo.v1.2

Схід – річ загадкова

2091

Для мешканців „країн цивілізованого Заходу” філософія Сходу останнім часом набуває особливого значення.

Стрімко і впевнено вона уже полонила  й наш Хмельницький. Магазинчики зі східними аксесуарами, ресторани азіатської кухні, студії танцю живота та салони тайського масажу...  Сьогодні усе це можна зустріти і у нашому місті.

„Вітер  зі  Сходу”  

Це почалося з поїздок городян на відпочинок до Єгипту, Туреччини, Ізраїлю, Йорданії та інших далеких сонячних країн. Лише нещодавно вони приймали сонячні ванни, насолоджувалися східними традиціями і прогулювалися тамтешніми визначними місцями, а вже після повернення додому атакували магазини в пошуках тканин і прикрас, ідентичних тамтешнім. З магазинних полиць до сумок та пакетів поступово перекочовувало усе: кальян, шаровари та спідниці для танцювання, шовкові хустки, масивні прикраси з бісеру і каміння, сувеніри, амулети, ароматичні палички і олії. У спеціалізованих відділах ЦУМу, „Дитячого світу”,  „Фуршетів”, в магазинах „Ганг”, „Три слони”, які торгують подібним начинням, і дотепер людно і гамірно.
Не оминув вітер зі  Сходу і хмельницькі заклади відпочинку. Релаксувати по-східному, забувши про все на світі, можна, до прикладу, у ресторані „Бухара”. Він оформлений у відповідному стилі: візерунки на стінах, ліхтарі під абажурами, м’які пуфи, подушечки. Тут можна почастувати себе і близьких східними наїдками і солодощами, замовити кальян, або й східний танець і, повністю втративши відчуття часу, чудово провести вечір.

Беллі-данс  –  танець  живота
На Сході молодих дівчат навчають цьому танцю ще з раннього віку, готуючи таким чином їхні м’язи до народження дитини. Мистецтво танцю ввійшло в західний світ ще в ХІХ столітті, а може і раніше. Багато його основних рухів походить від ритуалів народжуваності, свята зачаття і релігійного поклоніння Великій Матері-Богині. Протягом століть беллі-данс набував нових рухів, багато з яких запозичено із танців племен, які мандрували по всьому світу. Спеціалісти вважають, що танець живота зміцнює здоров’я та продовжує молодість.
„У нашій студії займаються і п’ятирічні дівчатка, і зрілі сорокарічні жінки, – розповідає танцівниця танцю живота студії „Кристал” Ліана Трач. – Адже, беллі-данс – це гарно, пристрасно, корисно. Цей танець надовго дарує заряд позитивної енергії та гарний настрій”.
Спочатку усіх бажаючих оволодіти східним танцювальним ремеслом розпо-діляють на дві групи: „початківці” й „танцюючі”. Крім того, розподіляють за віком. Кожне заняття складається з розминки, викладу нової теми та повтору пройденого матеріалу. Усі намагаються танцювати однаково, аби була можливість поставити спільний танець. „Початківцю”, при-близно за півроку освоївши відповідну базу, можна перейти до „танцюючої” групи. „Коли дівчата і жінки розпочинають ходити до нашої школи, – каже Ліана, – вони навіть не думають про змагання, а просто танцюють для себе. Пізніше, коли з’являються перші здобутки, учениці шиють костюми  і беруть участь у всіляких конкурсах”.
Щодо костюма, то у танцівниці має бути відкритий живіт. А ще, костюм повинен бути якісним, або ж – „дискваліфікація”. Приміром, якщо погано пришитий бісер обсиплеться під час виступу, то наступна учасниця може порізати ступні, адже танцюють усі босоніж. І обов’язково – яскравий виразний макіяж, аби пристрасні очі танцівниці було видно навіть на „гальорці”.
Менді  –  тимчасове  індійське  тату
Протягом п’яти тисяч років індійські жінки прикрашали свої тіла тимчасовим індійським тату. З часом нанесені на ноги та руки візерунки перетворилися на характерну ознаку жінок Індії. Пасту, якою малюють красиві етнічні візерунки,  готують зі звичайної хни. На відміну від тату, менді не завдає жодної шкоди здоров’ю, тримається на тілі до чотирьох тижнів. Це наймодніший аксесуар, який поступово перекочовує не лише на руки і ноги модниць, але й на їхні шиї, груди й інші, пікантніші, частини тіла.
В Академії перукарського мистецтва Володимира Новоградського пропонують нанесення тимчасового тату двома способами: за допомогою кольорової пудри та хни. Процедура виконується через трафарет, але можна вигадати і власний малюнок чи символіку, щоправда, це обійдеться дорожче. Менді, виконане хною, триматиметься на тілі в середньому три тижні, а те, що кольоровими пудрами – значно менше. Крім того, в академії можна пройти курси і навчитися самостійно створювати візерунки на тілі навіть в домашніх умовах.
Масаж  тайський:  тілесний  і  психологічний
Його ще називають „тайським йога-масажем”. Прийоми запозичені з стародавніх Китаю та Індії. Такий масаж проводять на підлозі, адже там людина почувається вільніше, ніж, приміром, на спеціальному столі. Довкола пацієнта панує білий колір, або колір „Сходу”, який не дратує його і не викликає агресії. Масаж виконується технікою плавного розтягування м'язів, суглобів, хребта, сухожиль, натискання всією долонею і передпліччям на рефлекторні зони і лінії меридіанів. Це ціле мистецтво взаємодії з фізичним і енергетичним тілом людини. Тривалість тайського масажу – дві години. Але часто ні сам масажист, ні його клієнт цього не відчувають. „Розрізняють розслаблюючий, оздоровлюючий та душевно-стимулюючий масажі, – розповідає масажист Андрій Новосядлий. – Лікування підбирають залежно від проблеми. Головна мета – привести людину у стан легкої нірвани. Для цього, перш за все, потрібно зрозуміти мислення і смаки людини, осягнути усі нюанси її психології. Якщо людина напружена, контакту не буде. Тайський масажист – це, швидше, не лікар, а – психолог”.
За словами пана Андрія, у тайському масажі застосо-вуються лише натуральні підручні матеріали та тканини. Аромаолії, настоянки, мазі завозять з-за кордону, їх неможливо купити в пересічній аптеці, чи у бабки-знахарки.

Фен-шуй  на  щодень
Стародавнє китайське вчення, яке рекомендує умови життя в стані гармонії і балансу, одразу ж припало до душі багатьом. Навіть скептики, облаштовуючи свої квартири, рідко коли відмовляються від дзвіночка над вхідними дверима або „грошового” дерева чи скляного глобуса на столі. Мета фен-шую полягає у тому, аби створити навколо людини умови, що дозволять енергіям добробуту і успіху безперешкодно проникати в усі сфери її життя. У цій науці є відповіді на всі життєві ситуації: як привернути кохання, дружбу і багатство, як правильно розробити інтер’єр кімнат, оформити офіс, підібрати колір одягу, вибрати посуд, навіть... ліквідувати наслідки поганого фен-шую. Так, не варто зловживати дзеркалами, рослинами і прикрасами. Адже, за східною філософією, людина має досягнути у Всесвіті, перш за все,  рівноваги, а не надмірності. Вибираючи у крамницях східні сувеніри, варто враховувати стиль будинку та особисті смаки, а також смаки людей, які живуть поряд.




Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую