ye-logo.v1.2

Маловоддя, переповнені сміттєзвалища: які кліматичні проблеми переживають міста Хмельниччини

Суспільство 5114
Серед проблем, які хвилюють жителів області, сортування сміття та переповнені сміттєзвалища
Серед проблем, які хвилюють жителів області, сортування сміття та переповнені сміттєзвалища. Фото: ілюстративне з архіву

На основі Хмельницького, Шепетівки та Кам’янця-Подільського.

Безсніжна зима, пилові бурі, зливи влітку, через які підтоплює міста та села, а ще зменшення рівня поверхневих вод та палюче сонце, що знищує ліси – наслідки кліматичних змін, які сьогодні торкнулися України та Європи загалом. Щоб зупинити глобальну кризу, в усьому світі активно проваджуються кліматичні програми. До прикладу, Євросоюз може стати першим у світі кліматично нейтральним континентом. На початку цього року Європарламент підтримав програму «Європейського зеленого курсу» (ЄЗК), який має забезпечити це перетворення до 2050 року.

Як пише голова правління Ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля", координаторка Робочої групи 5 "Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату" Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС Наталія Андрусевич на «Європейській правді», перехід до кліматично нейтрального континенту буде можливим тільки за умови скоординованих дій на рівні Євросоюзу, країн-членів і сусідніх держав. Тому ЄЗК передбачає розробку «дипломатії зеленого курсу», щоби переконувати та підтримувати інших партнерів. Це включатиме розвиток екологічних, енергетичних та кліматичних партнерств з країнами-сусідами.

«Європейський Союз є лідером за обсягом надання міжнародної допомоги з розвитку іншим країнам та фінансує понад 40% проєктів зі зміни клімату у світі. Одним із ключових для України буде нова фінансова програма зовнішньої допомоги ЄС – Інструмент сусідства, розвитку та міжнародної співпраці, який об’єднає усю зовнішню допомогу ЄС і, щонайменше 25% буде спрямовано на цілі з питань зміни клімату. Україна має активно включитися в обговорення та погодження відповідних складових елементів цього інструменту», - повідомляє Наталія Андрусевич.

Однак, поряд з урядовою політикою і регуляторними правилами допомогти у переході до кліматично-нейтрального континенту повинні всі сектори суспільства. Крім того, важливо розуміти, що питання кліматичних проблем має вирішуватися не лише на глобальному рівні, але й локальному. За інформацією сайту Єврокомісії, у Євросоюзі започаткували громадські консультації, які дають можливість висловитися та зробити внесок у розробку оновлених кліматичних дій усім громадянам. В Україні також періодично проводяться публічні консультації, соціологічні опитування, результати яких можуть бути використані при розробці кліматичних програм.

До прикладу, у Хмельницькому місцева команда енергетичного кластеру нещодавно представила результати опитування про те, які кліматичні проблеми найбільш критичні для міст області. Соціологічне дослідження проводилося в рамках проєкту Міжнародної Кліматичної Ініціативи серед мешканців міст Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівка.

«Кліматичні проблеми, з якими кожен з нас часто стикається, ми хочемо підняти на новий рівень. Є глобальна політика, а є локальна. І кліматична політика потребує вирішення проблемних питань на різних рівнях: чим скоріше на локальному рівні ми зрозуміємо проблему, тим швидше ми її почнемо вирішувати. Саме для цього провели дослідження. Ми дізналися наскільки люди орієнтуються в кліматичних проблемах, як вони їх відчувають, і як думають з ними боротися в майбутньому», - говорить представник ГО «Хмельницький енергетичний кластер» Артур Кокаревич.

Як зазначають активісти, отримані відповіді стануть основою для проведення інтерв'ю з кандидатами на посади міських голів під час виборчої кампанії восени цього року, щоб визначити, яким чином кандидати планують боротися із виявленими проблемами у зазначених містах.

«Метою опитування була оцінка кліматичних проблем, які існують в трьох містах, на думку їх мешканців. Ми запропонували 16 тверджень-проблем у різних категоріях і вони їх мали оцінити від одиниці до десяти. Одиниця означала, що проблема відсутня в їхньому місті, а десятка, що проблема критична. У нас було декілька блоків: екосистема, транспорт, відходи, кліматична політика, енергоефективність у будинках і виробництво, - каже аналітик «Хмельницького енергетичного кластеру» Світлана Каритун. - По кожній проблемі ми вивели середню оцінку. Також в учасників була можливість прокоментувати питання».

Як розповідають екоактивісти, в розрізі проблем у різних містах позитивно виділяється Хмельницький. За результатами опитування видно, ситуація в обласному центрі дещо краща, ніж у Кам’янці-Подільському та Шепетівці.

«Це означає, що на місцевому рівні у нас більше приділяли увагу кліматичній політиці. Елементарний приклад – «Екобус», який діє в Хмельницькому. Є вдала інформаційна кампанія, розроблена ціла програма збору небезпечних відходів. Завдяки цьому у Хмельницькому питання куди подіти таке сміття не вважають серйозною проблемою. Водночас у Кам’янці-Подільському, Шепетівці, на жаль, таких програм немає», - пояснює Артур Кокаревич.

Є ж кліматичні проблеми, які турбують однаково гостро мешканців різних міст не лише Хмельниччини, але й України загалом. «Якщо ми говоримо про проблеми річок, то орієнтовно вони у всіх однакові – знизився рівень води, люди забруднюють водойми. Та ж проблема з переповненими сміттєзвалищами – на жаль, в Україні немає міста, де б цієї проблеми не було. Звернемо увагу, що сьогодні Хмельницький працює над розробкою будівництва сміттєпереробного заводу, тож сподіваємося, що з часом ця проблема не буде кризовою», - додає активіст.

До теми: Гора з деревами замість сміттєзвалища. Як у Хмельницькому боротимуться з відходами.

За результатами соціологічного опитування, команда «Хмельницького енергетичного кластера» склала топ-5 основних кліматичних проблем кожного з досліджених міст, які назвали їх мешканці.

Жителі Хмельницького вважають, що найбільш кризовими кліматичними питаннями обласного центру є:

- забруднення міських водойм (оцінка 8,5 з 10);
- переповнене сміттєзвалище (оцінка 8,3 з 10);
- зниження рівня води у річках, ставках, зникнення поверхневих вод (оцінка 7 з 10);
- немає можливості відсортовувати відходи поблизу своєї домівки із подальшим направленням на переробку (оцінка 6,9 з 10);
- нераціональне теплоспоживання будинками з центральним опаленням в холодну пору року (оцінка 6,8 з 10).

Топ-5 кліматичних проблем в Кам’янці-Подільському:

- немає можливості відсортовувати відходи поблизу своєї домівки із подальшим направленням на переробку (оцінка 9,1 з 10);
- забруднення міських водойм (оцінка 8,7 з 10);
- переповнене сміттєзвалище (оцінка 8,7 з 10);
- немає можливості здати небезпечні відходи в місті (оцінка 8,1 з 10);
- відсутня інформаційна кліматична просвіта стосовно питань енергозбереження та зміни клімату (оцінка 8 з 10).

Топ-5 кліматичних проблем у Шепетівці:

- відсутня мережа громадського екологічного транспорту (оцінка 8,7 з 10);
- відсутність розвинутої велоінфрастурктури (оцінка 8,6 з 10);
- забруднення міських водойм (оцінка 8,6 з 10);
- немає можливості здати небезпечні відходи в місті (оцінка 8,6 з 10);
- немає можливості відсортовувати відходи поблизу своєї домівки із подальшим направленням на переробку (оцінка 8,6 з 10).

Саме із цими питаннями активісти планують напередодні місцевих виборів звернутися до кандидатів на посади міських голів. Крім інтерв’ю з ними, в кожному з трьох міст влаштують панельну дискусію, куди планують запросити й експертів. Таким чином питання кліматичних проблем мають бути порушенні на локальному рівні.

Читайте також: Теорія розбитих вікон: як в громаді на Хмельниччині змінюють звичку смітити.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую