ye-logo.v1.2

Електроенергія зі сміття: у Кам’янці-Подільському інвестор будуватиме сміттєпереробний завод

Суспільство 7100
На сміттєпереробному заводі діятиме енергетичний комплекс, який перетворюватиме побутові відходи на теплову та електричну енергію
На сміттєпереробному заводі діятиме енергетичний комплекс, який перетворюватиме побутові відходи на теплову та електричну енергію. Фото: nbtr.com.ua

Проєктна потужність цього підприємства складатиме 56 тисяч тонн сміття на рік.

Сьогодні, 8 липня, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич з представниками київського ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» підписав договір про оренду земельної ділянки, яку виділили цій компанії на останній сесії міської ради. Саме це товариство з обмеженою відповідальністю є інвестором, зацікавленим у будівництва сміттєпереробного заводу на території Кам’янця-Подільського. Михайло Сімашкевич розповів кореспондентам сайту «Є», що створення в місті такого комплексу не лише допоможе розв’язати проблему накопичення побутових відходів, а й генерувати електроенергію та створити нові робочі місця.

За словами Михайла Сімашкевича, у Кам’янці-Подільському сміттєпереробний завод будуватиме інвестор. Саме з такою пропозицією до міської влади звернули представники ТОВ «Нове будівництво та реконструкція», які показали проєкт роботи такого комплексу.

«Вивчивши досвід роботи цієї київської компанії, її пропозиції та економічні показники, ми вирішили почати співпрацю, — розповідає Михайло Сімашкевич. — На останній сесії ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» ми виділили в оренду земельну ділянку на вулиці Нігинське шосе, яка розташована поблизу полігону твердих побутових відходів. Підписавши договір оренди, інвестор вже може почати проєктні та підготовчі роботи щодо будівництва заводу».

До теми: Гора з деревами замість сміттєзвалища: як у Хмельницькому боротимуться з відходами

Міський голова розповів, що безпосередньо будівництво сміттєпереробного заводу та всі процедури, які передуватимуть цьому, наприклад громадські обговорення, триватимуть приблизно два роки. За попередніми планами, його можуть відкрити наприкінці 2021-го.

Михайло Сімашкевич пояснив, що у майбутньому заводі діятиме сортувальний цех. У ньому розподілятимуть відходи на фракції. Наприклад, відділятимуть цінну вторинну сировину від решти сміття, яке йтиме на переробку. З останнього виготовлятимуть РДФ-паливо. Його спалюватимуть на енергетичному комплексі, де генеруватимуть теплову та електричну енергію. Останню інвестор продаватиме за «зеленим тарифом». Запроєктовано, що цей комплекс генеруватиме до семи мегават електроенергії.

«Цей завод зможе переробляти до 96 відсотків місцевих побутових відходів. Його проєктна потужність складатиме 56 тисяч тонн сміття на рік. До прикладу, Кам’янець-Подільський продукує щороку приблизно 36 тисяч тонн сміття. Тому, думаю, інвестор домовиться про залучення сміття з інших районів області. Наприклад, Дунаєвецького та Чемеровецького районів», — поділився Михайло Сімашкевич.

До теми: Теорія розбитих вікон: як в громаді на Хмельниччині змінюють звичку смітити

За його словами, завдяки запуску цього сміттєпереробного заводу, крім покращення екологічного стану в місті, бюджет Кам’янця-Подільського отримає додаткові податки. Зокрема, за оренду земельної ділянки, на якій він працює. Також буде створено 75 нових робочих місць.

«Фактично ми рухаємося шляхом державно-приватного партнерства. Міська влада дає земельну ділянку інвестору, допомагає у реалізації його планів, а той знаходить кошти на будівництво сміттєпереробного заводу та зводить його. Проєктна вартість цього заводу складає приблизно 18 мільйонів євро. Крім того, через 50 років інвестор має передати його у комунальну власність», — підсумував Михайло Сімашкевич.

Нагадаємо, про плани за кошти інвестора створити у Кам’янці-Подільському сміттєпереробний завод міська влада повідомляла у лютому минулого року. Тоді лише проходив етап переговорів зі зацікавленою стороною.

Читайте також: Душ, камера схову і не тільки: у Кам’янці-Подільському відкрили вбиральню для туристів та містян

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую