ye-logo.v1.2

Рух потягів, проїзд за спецквитком і торгівля таємною інформацією — підсумки тижня

Суспільство 5861
Інформаційний тиждень із життя області у подіях і фактах
Інформаційний тиждень із життя області у подіях і фактах. Фото: з архіву редакції

Події з життя Хмельницької області, якими запам’ятався цей інформаційний тиждень.

Цього інформаційного тижня на Хмельниччині ситуація з коронавірусом та карантином залишається відносно стабільною. Проте знов про себе нагадали питання руху потягів та нового поділу області на райони. Також після карантинного затишшя дедалі насиченим стає культурне життя Хмельниччини. Отож, детальніше про те, якими подіями запам’ятався цей інформаційний тиждень, читайте у матеріалі від кореспондентів сайту «Є».

У хмельницькому Молодіжному парку впродовж двох днів, 6-7 липня, вирувало святкування Івана Купала. Найбільш насичена програма припала саме на перший день свята. На території парку розмістили фотозони та фудкорти, проходили виступи народних ансамблів і майстер-класи, а також ввечері транслювали український фільм «Пекельна хоругва». А найяскравішою частиною свята стало вогняне шоу посеред Південного Бугу, яке відбувалося під музику, яка звучала з острова Кохання. Ефектне дійство зібрало на березі річки сотні хмельничан. 

Того ж дня, 6 липня, у Чорному Острові увіковічили пам’ять генерала-хорунжого армії УНР Євгена Мишковського. На його честь, у селищі міського типу встановили пам’ятний знак у вигляді двох гранітних каменів з мармуровою таблицею, а поруч розмістили шматок залізничної колії й нанесли на стіну зображення потяга. Цю дату обрали не випадково, адже 6 липня виповнилося сто років з дня битви під Чорним Островом між воїнами УНР та більшовиками, яка закінчилася перемогою українців. За неї головнокомандувач Симон Петлюра відзначив Євгена Мишковського званням генерала-хорунжого армії УНР. Але для Мишковський переможний бій став останнім, адже під час нього він отримав важке поранення й через кілька днів помер у шпиталі.

На цьому новини з культурного життя Хмельниччини не завершуються. Організатори «Respublica FESТ» анонсували, що цього року через карантин ювілейний фестиваль частково змінить свій формат і повернеться у Кам’янець-Подільський, де він вируватиме впродовж 25-27 вересня. Зокрема, частина «Respublica FESТ» відбуватиметься в цифровий формат та буде доступна дистанційно для усіх охочих, а також заплановані виступи гуртів на баштах фортеці й на повітряній кулі. 

Також у ці вихідні у Хмельницькому на Південному Бузі до Дня військово-морських Збройних Сил України пройшла вітрильна регата.

В продовження новин з Кам’янця-Подільського. У середу, 8 липня, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич з представниками київського ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» підписав договір про оренду земельної ділянки, яку виділили цій компанії на останній сесії міської ради. Це підприємство за власні кошти має збудувати в місті сміттєпереробний завод. За словами Михайла Сімашкевича, з побутових відходів не лише відділятимуть цінну вторинну сировину, а й перетворюватимуть сміття на РДФ-паливо. Останнє після спалення даватиме теплову та електричну енергію. Планують, що цей завод може запрацювати наприкінці 2021 року.

Також у Кам’янці-Подільському в Старому місті 7 липня відкрився соціальний комплекс з громадською вбиральнею для туристів і місцевих жителів. А кореспондентам сайту «Є» заступник Кам’янець-Подільського міського голови Вадим Савчук розповів, що восени в райцентрі заплановано відкрити Молодіжний центр, у якому працюватимуть хостел і зони різного спрямування для розвитку молоді.

 На майбутньому сміттєпереробному заводі у Кам’янці-Подільському має працювати енергетичний комплекс, який перетворюватиме побутові відходи на теплову та електричну енергію. Фото: nbtr.com.ua

На майбутньому сміттєпереробному заводі у Кам’янці-Подільському має працювати енергетичний комплекс, який перетворюватиме побутові відходи на теплову та електричну енергію. Фото: nbtr.com.ua

Рух потягів Хмельницькою областю продовжує залишатися одною з головних тем тижня. У середу, 8 липня, почав курсувати довгоочікуваний приміський потяг сполученням Гречани-Жмеринка, який Укрзалізниця мала запустити ще 1 червня. Наразі цей залізничний транспорт в обох напрямках курсує тричі на день.

Укрзалізниця нещодавно відкрила продаж квитків й на потяг сполученням Кам’янець-Подільський-Київ, який дорогою зупинятиметься у Хмельницькому, станції Гречани, Ярмолинцях та Дунаївцях. З Києва він почне щоденно курсувати з 17 липня, а з Кам’янця-Подільського — з 18 липня.

Крім того, кореспонденти сайту «Є» підготували матеріал з детальними графіками руху потягів далекого сполучення, які нині курсують через райцентри Хмельницької області та приймають там пасажирів.

Ще одною актуальною темою залишається новий поділ Хмельниччини на райони, а також визначення їх меж. Наприклад, 9 липня голова Ярмолинецької районної державної адміністрації Василь Гуменюк записав відеозвернення. У ньому посадовець стверджує, що члени профільного комітету Верховної Ради України знову внесли правки до проєкту поділу районів. Згідно з ними, Ярмолинеччину мають віднести до Хмельницького району, а не Дунаєвецького, як планувалося раніше.

Раніше Олександр Симчишин називав будівництво НВК у мікрорайоні Озерна «найбільшим будівництвом соціального об’єкту в області за роки незалежності». Фото: з архіву редакції

Раніше Олександр Симчишин називав спорудження НВК у мікрорайоні Озерна «найбільшим будівництвом соціального об’єкту в області за роки незалежності». Фото: з архіву редакції

У вівторок, 8 липня, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин провів онлайн брифінг, під час якого розповів представникам ЗМІ про актуальні питання життя обласного центру та протидії коронавірусу. Зокрема, він торкнувся проблеми руху громадського транспорту в пікові години. За його словами, Кабмін зобов’язав перевізників на час карантину брати лише «сидячих» пасажирів. Проте у таких умовах і через велику кількість пільговиків багатьом хмельничанам важко доїжджати на роботу чи додому вранішній та вечірній час. Тому міська влада для розв’язання цієї проблеми хоче у пікові години запускати додаткові тролейбуси та автобуси, які будуть марковані як «спецрейси». Вони будуть брати лише «платних» пасажирів.

Пізніше пресслужба Хмельницької міської ради повідомила, що з 14 липня й до завершення карантину в місті у пікові години будуть курсувати 12 додаткових тролейбусів. Вони перевозитимуть пасажирів на підставі спеціального квитка або довідки про підтвердження місця роботи відповідного зразка, а також — посвідчення донора крові. Решти маршрутів, якими можуть користуватися й пільговики, ніхто не скасовує.

Також Олександр Симчишин зазначив, що цього року не вдасться відкрити новий навчально-виховний комплекс на вулиці Залізняка, 32, що у мікрорайоні Озерна. Школу здадуть в експлуатацію на рік пізніше, ніж планувалося. Причиною стала нестача фінансування через зменшення доходів міського бюджету. У цьому ж мікрорайоні на вулиці Січових Стрільців хмельницька влада планує у 2022 році розпочати будівництво ще однієї школи.

СБУ перевіряє можливість використання каналу збуту персональної інформації з баз Державної фіскальної служби представниками так званих ЛНР і ДНР. Фото: ssu.gov.ua

СБУ перевіряє можливість використання каналу збуту персональної інформації з баз Державної фіскальної служби представниками так званих ЛНР і ДНР. Фото: ssu.gov.ua

Не минулося й без резонансних затримань. Цього тижня представники Служби безпеки України повідомили, що у Хмельницькому правоохоронці виявили та припинили діяльність каналу збуту персональної інформації з баз Державної фіскальної служби. Торгівлю таємною інформацією налагодила злочинна група, яку очолив колишній співробітник Головного управління ДФС у Хмельницькій області. Його співучасниками стали нинішні співробітники податкової та фіскальної служб. Наразі їх встановлює слідство, а самого організатора правоохоронці затримали «на гарячому», коли він намагався продати таємну інформацію черговому замовнику. Крім того, співробітники СБУ перевіряють можливість використання цього незаконного каналу представниками так званих ЛНР і ДНР.

Більше актуальних новин з життя краю ви можете знайти у рубриці «Всі новини Хмельниччини».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую