ye-logo.v1.2

Башту на броді, що в Кам’янці-Подільському, реставруватимуть за державний кошт

Історія 4347
Колись башта контролювала головний в
Колись башта контролювала головний в'їзд в Старе місто. Фото: НІАЗ «Кам'янець»

На пам’ятці облаштують реставраційний дах замість консерваційного.

У Кам’янці-Подільському частково відреставрують пам’ятку архітектури – Башту на броді, яку датують XVI століттям. Колись вона контролювала головний в’їзд в Старе місто. Як зазначають в Національному історико-архатектурному «Кам’янець», на пам’ятці облаштують реставраційний дах замість консерваційного.

«Реставраційні роботи на об’єкті вкрай необхідні, адже консерваційний дах башти перебуває в аварійному стані. Цього року Міністерство культури та інформаційної політики України врахувало наше клопотання і кошти на реставрацію будуть виділені. Мова йде про один мільйон 232 тисячі гривень державного фінансування. Наразі очікуємо проведення процедури торгів. Відповідно до розробленої та погодженої в Міністерстві проектної документації на Башті буде відновлений двозламний гонтовий дах, автором реставрації якого була Євгенія Пламеницька», - розповів сайту «Є» Василь Фенцур, директор НІАЗ «Кам’янець».

У заповіднику додають, що Башта розташована в західній частині Старого міста і належить до групи його основних фортифікаційних споруд. Основна реставрація башти була проведена ще в 1980-ті роки. Однак наразі знову є необхідність проведення реставраційних робіт, оскільки консерваційний дах башти перебуває в аварійному стані. Ще в 2015 році у заповіднику самотужки розкрили пам’ятку, законсервували аварійні ділянки стіни башти та розчистили збережені фрагменти прилеглих оборонних мурів.

Читайте також: Тернопільські поліцейські повернули на Хмельниччину викрадені ікони.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую