ye-logo.v1.2

У Кам’янці розповіли про походження герба, який прикрашає урну з серцем релігійного діяча

Історія 5921
Герб також зображений на західному фасаді костелу
Герб також зображений на західному фасаді костелу. Фото: НІАЗ «Кам'янець»

В урні зберігається серце Миколи Дембовського.

У Кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла, що в Кам’янці-Подільському, розташованому в центрі Старого міста на вулиці Татарській, збереглося багато гербів шляхетських родів, адже католицькі єпископи, які свого часу стояли на чолі дієцезії, будували, перебудовували і реставрували цей костьол, були представниками шляхти.

Зокрема, як розповідають в НІАЗ «Кам’янець», один з наких - майстерно вирізьблений з каменю герб єпископа Миколи Дембовського «Єліта» прикрашає західний фасад костелу. Це три перехрещених списи. У кольорі зображувалися як золоті списи на червоному полі.

Герб «Єліта» прикрашає західний фасад костелу. Фото: НІАЗ «Кам’янець».

«Під кам’яним гербом вміщено меморіальну плиту з написом на честь Миколи Дембовського. Саме він у XVIII столітті відновив костел після турецької окупації та відреставрував фасад у стилі бароко», - кажеть в заповіднику.

Додають, що герб «Єліта» зображений також на пам’ятній урні, котра знаходиться праворуч від каплиці Пресвятих Тайн. В урні зберігається серце Миколи Дембовського, а тіло було поховане а підземеллях костелу.

Під кам’яним гербом вміщено меморіальну плиту з написом на честь Миколи Дембовського. Фото: НІАЗ «Кам’янець».

«Герб «Єліта» колись називався «Козлароги». У 1331 році за значні заслуги власника гербу Флоріана Шарого в битві із хрестоносцями, під час якої він був поранений в живіт, герб отримав назву «Єліта», що означає «нутрощі», «кишки», - пояснюють назву герба в НІАЗ «Кам’янець».

Читайте також: Від давніх карт до сучасних пам’яток: до Дня міста вийде книга про Хмельницький.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую