ye-logo.v1.2

Український ринок нерухомості: тренди 2022 На правах реклами

Суспільство 2086
Перші місяці 2022 року за прогнозами будуть доволі спокійними, а ріст цін сягне не більше 1-2%
Перші місяці 2022 року за прогнозами будуть доволі спокійними, а ріст цін сягне не більше 1-2%. Фото: vn.com.ua

Інвестиції у квадратні метри у 2021 році були вигідним способом вкласти гроші

2021 рік став знаковим в галузі вітчизняної нерухомості. Новобудови України подорожчали майже втричі, а споживацький попит, який усе перше і значну частину другого півріччя зростав, під кінець року впав на 25%. Але 2021-й запам’ятається не тільки безпрецедентними ціновими коливаннями й стрибками попиту, а й зацікавленістю українців новими форматами житла.

Квартира як інвестиція

Саме інвестиції у квадратні метри у 2021 році були більш надійним і вигідним способом вкласти гроші – більше можна було заробити лише на криптовалютах. У 2022-му, переконують спеціалісти з нерухомості, тенденція збережеться. В середньому вартість квадрату у столичних житлових комплексах первинного ринку виросла з 28 тис. грн. до 35 тис. грн. Експерти прогнозують, що у новому році скрутні для девелоперів часи продовжаться.

Що буде з цінами?

Нестабільна економічна ситуація й пандемія матимуть вплив на ціноутворення в галузі нерухомості і цьогоріч. Проте таких різких стрибків, кажуть фахівці, очікувати не варто. Восени 2021-го прайс на нерухоме майно сягнув свого піку – більше українці просто не в змозі або як мінімум не готові платити. Перші місяці 2022 року за прогнозами будуть доволі спокійними, а ріст цін сягне не більше 1-2%. За умови стабілізації вітчизняної економіки прайс на квадратні метри зростатиме лише планово.

Яким житлом цікавляться українці?

Минулого року в Україні значно підвищився попит на житло відносно нових для країни форматів. У поточному році у тренді будуть так звані смарт-квартири і таунхауси.

В «розумних» оселях є все необхідне для комфортного життя. Водночас, завдяки невеликому розміру, власники не витрачатимуть багато грошей на опалення та інші комунальні послуги. До того ж ціна такої квартири від забудовника значно поступається прайсу на однокімнатне житло на вторинному ринку. Це ідеальні оселі для молодих й активних людей. Досить часто такий формат обирають студенти та професіонали, залучені в ІТ-сферу. За прогнозами спеціалістів, смарт-квартири у поточному році активно купуватимуть як для себе, так і з метою здачі в оренду.

Ще одним затребуваним у 2022-му сегментом житла стануть таунхауси – найчастіше двоповерхові будинки зі спільними з сусідами бічними стінами. Це оселі стандартного планування, в яких під кухню, вітальню й технічні приміщення відведено перший поверх, а на другому розташовано ванну кімнату, спальні (одну або кілька залежно від площі) й балкон. Зазвичай таунхауси будують у передмістях. Це ідеальний варіант для тих, хто прагне жити ближче до природи, але водночас не готовий відмовитись від переваг міського життя. Ціни на такі будинки стартують від 700 тис. грн.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую