ye-logo.v1.2

Трагедія під хмельницьким СБУ: за вісім років крапку в справі не поставлено

Євромайдан 4640

Хто винен у смерті Людмили Шеремет та Дмитра Пагора й досі невідомо.

19 лютого 2022 року – восьма річниця трагічних подій, які мали місце в Хмельницькому під стінами обласного управління Служби України. Навряд чи хтось 19 лютого 2014 року міг припустити, що саме в Хмельницькому, а не в Києві, де вже на той момент загинуло чимало учасників Революції Гідності, пролунають постріли, які заберуть життя двох людей та ще декілька хмельничани отримають поранення. Навряд чи в наступні дні, тижні, місяці, хтось міг припустити, що розслідування цієї справи розтягнеться на роки. Але… минуло вісім років, а суспільство й досі не отримало відповіді – хто ж винен в смертях Людмили Шеремет та Дмитра Пагора.

Ранок 19 лютого 2014 року в Хмельницькому учасники Революції Гідності перекрили рух транспорту на перехресті вулиць Пушкіна-Кам'янецької. Згодом частина людей пішла до обласної ради, вимагаючи тодішнього голову облради Миколу Дерикота вийти з Партії регіонів. Той написав заяву і частина людей пішла до прокурори, а хтось до управління СБУ...

Чому люди пішли до СБУ та хто був ініціатором? Це одне з запитань, на яке й досі немає чіткої відповіді. Щоправда, в 2017 році один із учасників Револоції Гідності Сергій Скоробагатий, серце якого зупинилося в серпні 2020 року, в інтерв’ю сайту «Є» взяв відповідальність на себе. «Ми пішли, щоб побачити, що робить хмельницька «Альфа». Тому що, коли почали розстрілювати хлопців на Майдані (у Києві - прим.авт.), ми зрозуміли, що це тільки спецпризначенці чи снайпери. Прийшли… я десь хвилин 20 стукав у двері, ніхто не вийшов. Потім підійшли люди, а далі... наслідки всі бачили». Мітингувальники почали ломити двері СБУ і звідти пролунала кулеметна черга. Рикошетом когось поранило, а для Людмили Шеремет це було, по суті, смертельне поранення. Адже 71-річна хмельничанка померла в лікарні 22 лютого.

Постріли, які забрали життя Людмили Шеремет, пролунали з центрального входу приміщення СБУ. Фото з архіву редакції.

19 лютого 2014 року. Хмельницький.

19 лютого 2014 року. Хмельницький. Територія управління СБУ крізь тролейбус, який у ворота загнали мітингувальники. Фото з архіву редакції.

За версією досудового слідства, стріляв Віталій Тарадай боєць спецпідрозділу «Альфа». І через декілька годин після цим пострілів, коли біля СБУ було вже декілька тисяч людей, котрі вимагали покарати винних, тодішній очільник обласного управління СБУ Віктор Крайтор заявив: «Я вибачаюся за цей прикрий інцидент і ми надамо допомогу пораненим людям. Але мушу пояснити, що СБУ - це режимний об'єкт. Ми не могли допустити, щоб гарячі голови увійшли до приміщення».

А вже ввечері того дня, коли в будівлю СБУ полетіли «коктейлі Молотова», смертельне поранення в голову отримав 21-річний Дмитро Пагор.

19 лютого 2014 року. Хмельницький. Управління СБУ в Хмельницькій області

19 лютого 2014 року. Хмельницький. Горить управління СБУ в Хмельницькій області. Фото з архіву редакції.

19 лютого 2014 року. Хмельницький. Горить управління СБУ в Хмельницькій області. Фото з архіву редакції.

19 лютого 2014 року. Хмельницький. Горить управління СБУ в Хмельницькій області. Фото з архіву редакції.

Людмила Шеремет та Дмитро Пагор назавжди увійшли в Небесню сотню.

А ось хто ж винен у смертях двох людей після подій під хмельницьким СБУ, й досі невідомо.

Читайте також матеріал до другої річниці Революції Гідності "Майдан. Хмельницький. Спогади"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую