ye-logo.v1.2

Війна за землю: селяни з вилами прийшли до орендаря, який розорив їхні землі

Суспільство 5220
Фото: В`ячеслв Ільченко

Валерій Комісарук взявши в оренду землю в селі Кустівці Полонського району розорив її. Худобу розпродали. Куди зникли 53 трактори нікому невідомо.

Майже чотири тисячі гектарів, які віддали в оренду колишньому голові колгоспу, вже понад три роки не обробляються. Люди хвилюються - поля дичавіють і втрачають родючість. Зі скаргами звертались і в району адміністрацію, і в прокуратуру. Але відповіді так і не отримали. 
Ферми, які нині пустують - пам'ятник безгосподарності орендаря. Ще два роки тому тут утримували понад дві тисячі корів і майже стільки ж свиней. Всю живність засновник господарства розпродав. За словами мешканця села Кустівці, Івана Солончака: В автопарку колгоспу було 53 трактори всіх потужностей. Зараз же – не залишилося нічого. Тільки - металобрухт. Де поділися трактори й комбайни, люди не знають.
Мешканці села терпіли майже три роки. Мовчали навіть тоді, коли отримували за оренду землі гнилий ячмінь. Та коли платити перестали взагалі, терпець у людей урвався. Прийшли до контори з вилами, та орендар лише поглузував з селян.
У своїх бідах кустівчани звинувачують не лише орендаря, а й голову сільради. Тривалий час жінка була співзасновником господарства і правою рукою бізнесмена. Кажуть, вона й тоді закривала на все очі, і тепер цурається людей. Сільська чиновниця виправдовується: орендар - знана людина в області. Тривалий час Валерій Комісарук був головою райадміністрації, а зараз працює директором хлібоприймального комбінату. У Кустівцях замість себе залишив керувати дружину.
На збори до села пан Комісарук не прийшов. Натомість до Кустівців приїхали аж три нових інвестори. Кожен нахвалював себе та обіцяв селянам золоті гори - лише б погодились розірвати договір з орендарем і довірити свої паї їм. Навіть усі документи оформити претенденти на землю обіцяють самі. Селяни ж бояться знову втрапити у халепу.
У селян же, щоб визначитися із тим, кому віддати в оренду паї, є лише 5 днів. Час сіяти озимі. Якщо зараз цього не зробити, весь наступний рік земля знову гулятиме. Тим часом мало не щодня у Кустівці навідуються все нові охочі до селянських паїв. Деякі навіть погрожують відібрати землю в людей силою.

 

За матеріалами Першого Національного каналу

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую