ye-logo.v1.2

Як російська пропаганда використовує своїх агентів впливу у країнах ЄС

Політика 3128
Кремль почав активніше залучати агентів впливу
Кремль почав активніше залучати агентів впливу . Фото: nyt.com

Болгарія та Угорщина - країни ЄС, де найактивніше працюють агенти впливу російської пропаганди.

Російська пропаганда активізує роботу своїх агентів впливу у країнах ЄС, зокрема, йдеться про журналістів та політиків.

Завдання пропагандистів — показувати у негативному світлі українських біженців та війну в Україні, а також ставити під сумнів необхідність допомоги нашій країні.

Так, російська пропаганда активно використовує своїх агентів впливу у країнах Центральної та Східної Європи для створення негативного ставлення до українських біженців, зокрема щодо отримання ними пільг.

Видання euractiv.com пише про діяльність представників ультраправих партій в країнах ЄС, які поширюють меседжі, що уряди більше піклуються про біженців, аніж про своїх громадян.

Так, у Болгарії націоналістична проросійська партія «Вазраждане» («Відродження»), яку підтримують близько 10% виборців, поширює всілякі фейкові новини про українських біженців на основі твердження, що багато болгар живуть у бідності, а замість того, щоб держава та ЄС турбувалися про них, вся увага зосереджена на українцях.

Крім того, за даними депутата Європарламенту від Болгарії Олександра Йорданова, до поширення кремлівських наративів долучилися люди, які були пов’язані з комуністичними спецслужбами.

Лідер Атлантичної ради в Болгарії Момчіл Дойчев заявив про "гібридну агресію", спрямовану переважно на європейські цінності. російська федерація бачить у Болгарії слабку ланку та наступну мішень своєї агресії, як тільки вона покінчить із пострадянським простором.

Він закликав до "дерусифікації" і сказав, що в Болгарії досі транслюють десяток російських каналів дезінформації. Дойчев стверджував, що російська пропаганда призводить до створення нових проросійських та антиєвропейських партій. Він назвав найменшу парламентську партію "Вазраждане" серйозною загрозою національній безпеці.

Чеська ультраправа Партія свободи і прямої демократії також розкритикувала чинний уряд за надання допомоги українським біженцям.

На засіданні парламенту у вівторок (10 травня) лідер партії Томіо Окамура заявив, що після приїзду дітей з України якість освіти для чеських громадян впаде, а для чеських дітей не вистачить місць у дитячих садках.

Окамура також поцікавився, скільки гуманітарної допомоги виділяють українцям. Раніше Окамура виступав проти надання зброї Україні.Також він став спікером для російських пропагандиських видань.

Польське видання dziennik.pl пише, що довготривалі вкладення кремля у прихильні експертні та медійні кола на Заході поки що не приносять очікуваних результатів. Війна з Україною повністю змінила ситуацію, навіть перевернула її з ніг на голову. По-перше, масштаби та жорстокість злочинів росії проти мирного населення в Україні очевидні, і росіян важко захищати. По-друге, санкції ЄС і США щодо російських ЗМІ, які спричинили обмеження для їхнього мовлення в країнах Заходу, істотно знизили масштаби пропагандистського впливу.

Але російський наратив все-таки має значний вплив в Угорщині та Сербії, а також частково і в Німеччині.

Експертка варшавського Центру східних досліджень (OSW) Катажина Чаврило вважає, що кремлівські пропагандисти намагаються донести негативне повідомлення про біженців до всіх країн ЄС.

Експертка підкреслила, що пропаганда окупантів використовує не лише “фабрики тролів”. Вона наголосила на "корисності" деяких західних журналістів у режимі мовлення російського телебачення.

“Кремль організовує для таких людей ознайомчі поїздки на окуповані території, наприклад, до Маріуполя. Нещодавно у них взяли участь, зокрема, журналісти з Німеччини та Франції, про що повідомляє російське телебачення. Це представники нішевих ЗМІ, але їхньої присутності достатньо, щоб побудувати на кремлівському телебаченні пропагандистський посил про «об'єктивних західних журналістів, які прагнуть правди, незважаючи на цензуру, що панує на Заході»", - вважає експертка.

Подібна тактика російської пропаганди призведе до того, що кількість антиукраїнських матеріалів у європейській пресі буде зростати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую