ye-logo.v1.2

І родом, і паспортом

1331
Кличко і Товкайло
Кличко і Товкайло

Але є серед нас земляки, яких з малою батьківщиною пов'язує не лише прописка, але й інші паспортні дані – прізвище.

«Проскурівський», «Проскурін», «Проскурович», «Проскуряков», «Хмельницький» – з такими прізвищами живуть у місті більше кількох десятків чоловіків та жінок. Серед них є і вельми шановані хмельничани, як от головний лікар Хмельницького обласного наркодиспансеру Богдан Проскурняк.
«Мій рід з Буковини, а саме із Івано-Франківщини, – розповідає Богдан Володимирович. – Далі родина переїхала в Чернівці, де я й народився. У Хмельницькому живу і працюю з 1975 року після закінчення вищого навчального закладу. Ми поки ще досліджуємо походження свого роду, але нині відомо, що вони були серед запорожців на Січі, «представниками Західної України» у козацтві. Детальнішої інформації ще не знайшли, але вивчаємо це питання».
У ще одного нашого поважного земляка прізвище взагалі співпадає з назвою міста. Юрій Хмельницький – доцент кафедри комп'ютерних систем та мереж Хмельницького національного університету.
«У Хмельницькому живу років 25. А народився я у Красилові, – ділиться Юрій Владиславович. – Весь рід з Поділля. З діда-прадіда були «Хмельницькими». У Красилові взагалі ціла когорта «Хмельницьких», у діда було багато дітей. Нині історія роду на стадії вивчення».

Коментарі:

Стахальська 30.09.2010 16:21

Валерію, адже у статті написано, звідки родом ці люди!!! І про те, що історію свого роди вони лише вивчають, тому однозначної відповіді щодо походження прізвищ поки немає. Але звучать ці прізвища співзвучно із старою та нинішньою назвою міста, де вони нині мешкають!!!!!

Валерій 29.09.2010 15:33

Дивне трактування прізвищ. "Проскурівський,Проскурін, Проскуряков, Хмельницький" і т.п. Ніякого відношення до назви міста мати не можуть. Призвища давались через заннятя людини, особливих звичок тощо, і рідко від місця проживання. А так це клички типу "Яша пітерскій, і т.п. Проскурня, Хмель-ось звідки походження цих прізвищ

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую