ye-logo.v1.2

«В школі мене ніколи не називали «фізручкою», –

1570
За понад сорок років Марія Шевчук жодного разу не сварилася на учнів.. Фото: Фото автора.

Каже вчитель фізкультури захаровецької школи Марія Шевчук, котра напередодні дня вчителя відсвяткувала 70-річний ювілей

До сьогодні Марія Карпівна на роботу до сусіднього села їздить на велосипеді. Може сісти на шпагат та відтанцювати фокстрот на заздрість 25-річним колегам.
Позаочі пані Марію колеги кличуть «жінка-кремінь» – і не тому, що вона непробивна, а тому, що для усього колективу Захаровецької ЗОШ, вона, як справжня мати, й пораду дасть, коли потрібно – наганяй та, головне, завжди триматиме при собі найзаповітніші таємниці, які довіряють їй не лише педагоги за філіжанкою кави, яку вона любить, а й учні.

Педагогічного стажу у вчителя фізкультури Марії Шевчук вже понад 40 років                                          
«Чесно кажучи, – ділиться пані Марія, – в мене ніколи не виникало конфліктів з школярами. Я, як почала у 1967 році працювати у Мар’янівській школі, жодного разу ні на кого не сварилася. А діти мені любов’ю та довірою відповідали. І зовсім не тому, що я така лояльна. Просто ще молодим вчителем я зрозуміла, що кожна людина –  унікальна особистість. Ніколи не дозволяла собі, якщо учень не може виконати ту чи іншу вправу,   накричати на нього, чи тим паче, висміяти перед однолітками. Кожна дитина талановита по-своєму, а ми – педагоги, повинні отой талант вміти розгледіти та розвити».
Педагогічного стажу у вчителя фізкультури Марії Шевчук вже понад 40 років. Хоча, бути педагогом вона спочатку навіть і не думала. Закінчивши 10 класів Чорноострівської школи, пішла працювати на цукровий завод, згодом на інкубаторну станцію. Потім закінчила Шепетівський сільськогосподарський технікум, де отримала спеціальність бухгалтера.
Була помічником бухгалтера… Та, як кажуть, від долі не втечеш – молоду комсомолку, відмінницю та завзятого організатора й учасника усіх районних спортивних змагань помітив директор Бубнівецької школи, котрий і наполіг на тому, щоб дівчина вступила до Кам’янець-Подільського педагогічного інституту.
Відтоді Марія Карпівна зі спортом не розлучається. Навіть, здавалось, покінчивши з педагогічною практикою у Мар’янівській школі в 1998 році, вона не лише зберегла свою спортивну форму, а й повернулася до викладання.

Сьогодні діти не такі, як були років тридцять тому
Про фізичний розвиток школярів Марія Карпівна згадує недарма. Вона, струнка та підтягнута пенсіонерка  – живий приклад того, як зберегти фізичну форму, народивши двох дітей, посадивши не одне дерево та тримаючи величезне господарство у свої 70. І все це на тендітних жіночих плечах. Сьогодні, каже пані Марія, діти не такі, як були років тридцять тому. «Раніше бувало, – каже Марія Шевчук, – неможливо відібрати серед учнів кращих представників школи, щоб поїхати на змагання. Усі були гідні. Нині  важче… Хоча, мені приємно, що урок фізкультури в школі залишається найулюбленішим. Принаймні, у нас. З роками я випрацювала невеличку хитрість –  нікого не змушувати. Спочатку хай займеться улюбленою фізичною вправою, а потім, наприкінці уроку спробує те, що пропоную йому я та шкільна програма. Не зробив з першого разу – буде ще один урок».
А взагалі, свою роботу Марія Карпівна любить і до сьогодні. Точніше, свою викладацьку роботу саме у сільській школі. Для дітей, каже відмінник освіти Марія Шевчук, педагоги тут все ще залишаються авторитетами.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую