ye-logo.v1.2

Найдовша ковбаса, чобітки з конопель та танго на ходулях,

2106
Фото: Тетяни ДИМИТРОВОЇ та Євгенія ДОРОФЕЄВА.

або Як Хмельницький святкував свій 579-й день народження

Дешева гречка, куріпки... та довжелезні черги
На щорічний сільськогосподарський ярмарок, що розкинувся на вулиці  Прибузькій,  ми прибули за півгодини після офіційного відкриття, але святкова торгівля вже вирувала тут повним ходом. Чого на ярмарку лише не було: овочі, фрукти, борошно, крупи, мед, м’ясо... Навіть, кролі та куріпки! Люду – не проштовхнутися. До кожного торгового намету – черги, не підступитися...  Торгували представники не лише Хмельниччини, а й усієї України. З Миколаєва привезли цибулю і продавали її по 4,20, з Херсона – капусту по 3 гривні. Кияни пропонували цукор і просили по 7 гривень за кілограм. М’ясні лавки також користувалися популярністю, хоча ціни були майже такими, як на  продовольчому базарі. Балик – 51 гривня, м’ясо печене – 47 гривень, ошийок – 43 гривні, грудинка – 41 гривня.
Величезна черга вела і до торгової точки з яблуками та грушами, адже цьогоріч осінні фрукти вродили не в усіх. Небачений ажіотаж панував біля фургонів, де продавали крупи, зокрема, гречку. Таких на ярмарку було не багато не мало – лише три. Найдовша черга, чоловік вісімдесят, вишикувалася до машини з Теофіпольського району. У них гречка була найдешевшою – 7,50 та 6,50 гривні –  необсмажена. Хмельницький комбінат хлібопродуктів реалізовував  гречану крупу дорожче – по 9 гривень, але довгої черги також не уникнув.

 Чобітки з коноплі та вишиванки за 5 000 гривень
Можна було придбати на виставці робіт народних умільців на майданчику перед кінотеатром імені Тараса Шевченка.
До речі, цього року виставкове містечко, яке облаштували у самісінькому центрі Хмельницького, об’єднало умільців не лише з Хмельниччини, а фактично з усіх куточків України. Звісно, що більшість виробів на виставці була саме ручної роботи, тому і коштували відповідно. До прикладу, професійні сопілки, які привіз майстер з Донецька – від 300 гривень, а авторські тернопільські вишиванки, виконані, за словами майстрині, у єдиному екземплярі, коливалися в ціні від 800 гривень. До речі, найдорожча вишиванка, яку вдалося нам знайти під час свята, коштувала п’ять тисяч гривень. На ній автентичні українські візерунки були  повністю розшиті бісером…
Особливо «на ура!» серед покупців розходилися невеличкі тарілочки на магніті з написом «Хмельницький».

Найвищі «бродячі артисти»
Саме пісенькою «бродячих музик» із мультфільму розпочали свій виступ актори київського балету на ходулях «Меджік стілс». Поміж співучими фольклорними колективами ці «дуже високі» артисти вирізнялися своєю яскравістю, незвичністю. Кольорові костюми — на сцену виходили золоте Сонце, шалений Клоун, Море... Продемонстрували танець, з яким об’їхали всю Україну з народним артистом Володимиром Гришком. Проте справжнім шедевром виявилося танго на ходулях. Колектив готував цей номер для шоу «Мить слави»! Це справді була мить, коли глядачі завмерли!

Ані Лорак без обручки та неперевершений салют
Суботній вечір завершився на стадіоні «Поділля», де на всіх хмельничан та гостей міста чекав святковий концерт. Привітати з днем народження місто Хмельницький приїхали наші земляки Міла Нітіч та Іван Березовський, а також Ані Лорак, гурт «Мандри» та київські барабанщики «Арт-груп-студіо». Усі бажали місту процвітання та многая літа. Насамкінець під звуки барабанів гурту «Арт-груп-студіо» майже 10 хвилин вибухали та освітлювали нічне небо різнобарв’ям візерунків святкові салюти. «Ми народилися з вашим місто майже в один день, – сказала після концерту Ані Лорак, – тому так вийшло, що і минулого, і цього року ми святкували наші дні народження разом. Хочу привітати усіх з цим святом та щиро побажати усім добра, щастя, любові та достатку». До речі, під час кількасекундного інтерв’ю Ані Лорак чомусь тримала руки у кишенях куртки. Можливо, хотіла таким чином приховати відсутність обручки на пальці, адже останнім часом подейкують, що вона розійшлася з своїм чоловіком...

50-метрова ковбаса та величезні пироги
У неділю хмельничани та гості міста гуляли народне свято «На хмельницькі пироги друзів запроси». В рамках заходу виступали фольклорні колективи міста та області. Кульмінацією свята стало частування найбільшими пирогами та найдовшою ковбасою. «Ми щороку намагаємося придумати щось нове, оригінальне. Цьогоріч планували спекти найдовший пиріг, проте різні підприємства вирішили спекти найбільші пироги, які тільки можуть вмістити їхні печі, – сказала заступник міського голови Ірина Ковальчук. – За це їм велика шана та подяка. А підприємство «Агропродукт» підготувало на свято найдовшу, 50-метрову ковбасу. Я можу впевнено сказати, що наше місто конкурентоздатне в усьому та може прийняти будь-який виклик. Ми це й зробили, відгукнувшись на заклик харківчан: «А вам слабо, Хмельницький?» після побиття ними нашого минулорічного рекорду з довжини весільної фати. Ні, нам не слабо, і ми це довели та будемо доводити».  

 Вся Проскурівська — музична!
У неділю, окрім концертів на майданчиках та стадіоні, цілий день хмельничан розважали різні колективи просто на центральній вулиці.
Свої композиції представили музиканти муніципального духового оркестру, ансамблю народних музик Хмельницької дитячої школи мистецтв, ансамблю музичної школи №1, фольклорних колективів області. Як розповіли організатори свята, попри заплановану програму, на Проскурівській виступали для земляків й інші хмельницькі колективи. Зокрема, на майданчику поруч із «Дитячим світом» грав один із найколоритніших молодіжних гуртів міста «Чумацький шлях». Їхні українські мотиви на сучасний лад зібрали чималий натовп слухачів. А на лавочці біля «Променаду» влаштувався невеличкий оркестр «Веселка». Як зізналися музиканти, їхній виступ не був передбачений програмою святкувань, але вони, як патріоти міста, вийшли на вулицю подарувати гарний настрій усім перехожим. Ще одними «непланованими» талантами порадував «хмельницький бродвей». Гітара, контрабас та дівчина-танцівниця з капелюхом – гурт «Zvuk» грали старі, відомі усім пісні, а-ля ДДТ.
Хоча весь центр був настільки насичений музикою, що буквально за кожні кілька кроків звучала нова мелодія!






Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую