ye-logo.v1.2

Війна за пільговиків

2009
Цього разу перевізники та пільговики знайшли спільну мову: пенсіонери заплатили за проїзд. А як буде завтра?. Фото: Фото Євгенія ДОРОФЄЄВА.

Розгорілася між владою та перевізниками у Хмельницькому районі

Ховаючись від осіннього дощу у невеликому залі автостанції №3, жителі Хмельницького району нарікають, що не можуть дістатися додому.
«Що вони тут нам розказують? Нехай вирішують проблеми! Ось у Карпівці ходило, зазвичай, чотири автобуси, а від ранку нічим дістатися додому!» – обурюються пасажири-пенсіонери.
Причиною невдоволення став страйк. Перевізники ж скаржаться, що не можуть працювати безкоштовно, адже у них також є сім’ї, потрібно сплачувати рахунки тощо. «З пільговиками у нас кожного року проблеми, але цьогоріч вже геть скрутно! – розповідає представник союзу перевізників Хмельниччини Петро Стецюк. – Влада компенсувала нам витрати на перевезення пільгової категорії пасажирів лише за квітень. Нині вже жовтень. І до кінця року в бюджеті не закладені кошти на ці потреби. А більше 90 відсотків пасажирів – пенсіонери. Нічим заправити автобуси!».
Як зазначив правозахисник Любомир Михалець, перевізникам та пасажирам вдалося знайти спільну мову: пенсіонери також оплачували проїзд, автобуси виїхали на маршрути.
«Після цього влада влаштувала п’ять позапланових перевірок за один день! – каже пан Любомир. – Ці перевірки були незаконними! Адже для таких перевірок має бути привід: скарга, звернення тощо. Ніхто навіть не пред’явив документів, на основі чого здійснюють ці перевірки. У нас навіть є відео перевірки податкової».
За словами працівників автостанції, після усіх позапланових перевірок голову союзу перевізників Миколу Крутинчука у важкому стані забрала швидка: підвищився тиск та рівень цукру (чоловік хворий на цукровий діабет).
«Запросили нас на нараду до губернатора, – продовжує Петро Сергійович. – На зустрічі були заступники Микола Дерикот, Леонід Гураль, Лілія Бернадська, начальники кількох обласних управлінь. Сказали нам, що грошей немає, але безкоштовно возити будете, інакше заберемо у вас ліцензію. А не подобається, перебирайтеся в іншу країну. Водії не хочуть виїжджати на маршрути, бо їх відразу штрафують працівники ДАІ. То тепер дзвонять перевізникам, що розривають з ними угоди». Єдиний вихід, який бачать перевізники, – відмінити пільги. Влада ж пропонує шукати інший компроміс.
«З держбюджету на рік виділено понад 40 мільйонів гривень саме на оплату проїзду пасажирів пільгових категорій, – пояснює заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Микола Дерикот. – Додатково нам потрібно 17,1 мільйона, аби погасити всі заборгованості. Але реальну суму ми можемо знати лише після того, як комісія проведе хронометраж на рейсах».
Якщо перевізники звинувачують владу у бездіяльності, то Микола Васильович обурюється небажанням підприємців «йти на компроміс». Отож пропозиція створити комісію із представників податкової, державтоінспекції та самих перевізників не спрацювала.
«З мене вимагають кошти, тому я змушений провести перевірки, щоб з’ясувати обгрунтованість претензій та справжні розміри заборгованості, – зауважує пан Дерикот. – Ми бачимо ситуацію, коли у касі обілечуються три пасажири, у автобус сідають ще два пільговики, а за десять метрів від автостанції сідають ще тридцять пасажирів. Вони вже оплачують проїзд без будь-яких документів. Якби все було законно, то немає чого боятися перевірок!».
Заступник голови облдержадміністрації вважає активістів від перевізників «крикунами», які роздмухують скандал перед виборами. Пан Дерикот запевняє, що хоч і з запізненням, але всі заборгованості за пільгові перевезення, що виникають щороку, компенсуються з держбюджету завжди.
Отож пошук компромісу триває, а пенсіонери чекають на автостанції.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую