ye-logo.v1.2

Нова дата заснування Хмельницької школи у Лезневому

Історія 5193
Нове приміщення школи, побудоване 2002 року.
Нове приміщення школи, побудоване 2002 року.. Фото: автора

14 червня 2009 року Хмельницька загальноосвітня школа №13, яку в 50-х роках минулого століття називали Лезнівською тому, що вона знаходилась в селі Лезневі, а нині в однойменному мікрорайоні обласного центру, урочисто відсвяткувала свій столітній ювілей.

Педагогічний колектив, очолюваний директором школи Хулуб Ніною Григорівною та учні доклали багато зусиль, щоб ця подія перетворилась на свято, якого в Лезневі ще не було. В урочистостях взяли участь представники місцевих органів самоврядування, політичних партій, депутати та жителі мікрорайону, яких просто можна назвати випускниками школи різних років. Приїхали вони з близького зарубіжжя, з різних куточків України, але найбільше їх було з Лезнева. Дощик, який в той день накрапував, не зміг зашкодити святковому настрою присутніх, хоча урочисті заходи довелось проводити не на шкільному подвір’ї, а в приміщенні школи. Було багато поздоровлень, побажань, подарунків і просто теплих слів на адресу школи та її педагогічного колективу.
Підставою відзначити 100-літній ювілей школи послужили офіційні документи, які люб’язно надав Юрій Макарович Вощина, той самий Вощина, який в свій час у складі ініціативної групи лезневчан багато зробив для того, щоб в мікрорайоні у 2002 році було розпочато будівництво нового приміщення школи. Саме він приніс в школу документи столітньої давнини, які отримав брат його батька Іван Захарович Вощина після закінчення в 1911 році трьох класів Глезнівської церковно-парафіяльної школи. Для цікавих наведемо зміст одного із вищевказаних документів:
«Проскуровское Отделение Подольского Епархиального Училищного Совета сим удостоверяет, что сын крестьянина Иван Захарьевич Вощина, вероисповедания православного, родившийся 21 июня 1898 г., успешно окончил курс учения в Глезневской церковно-приходской школе. Выдано октября 12 дня 1911 года»
У зв’язку з відсутністю інших писемних доказів, 100-літній ювілей школи вирішили приурочити до вищенаведеного документа.
Незважаючи на проведену значну пошукову роботу, до цього часу не встановлено точної дати будівництва старого приміщення школи. Посилаючись на спогади старожилів села, зокрема П.П.Місевича, можна припустити, що школа в Лезневі була побудована на кошти сільської громади у 1903-1904 роках минулого століття.
Під час пошуків була взята до уваги інформація відомого дослідника подільської старовини Є.Сіцінського, який у 1901 році писав, що в Глезневі «церковно-парафіяльна школа для хлопчиків і школа грамоти для дівчаток розміщені у найнятих будинках». В клірових відомостях Свято-Покровської церкви с.Глезнева Проскурівського повіту Подольської єпархії за 1891 рік записано, що в селі є школа грамоти і в ній навчаються 20 хлопчиків і 5 дівчаток. Разом з тим, у відомостях про приходські училища по 2-му благочинному округу Проскурівського повіту за 1866 рік разом з такими селами як Аркадіївці, Лісові Гринівці, Олешин, Пашківці згадується село Глезнів, в якому є навчальний заклад, де навчається 20 хлопчиків.
Й нарешті, в «Трудах Подольского Єпархіального історико-статистичного комітету» (випуск 6) за 1893 рік на 424 сторінці за номером 1069 знаходимо інформацію про те, що церковно-парафіяльна школа в Глезневі існує з 1864 року, для її утримання сільською спільнотою виділяється 100 карбованців, вчитель навчає учнів без грошової винагороди, а в школі навчається 23 хлопчики.
Таким чином, офіційні документи свідчать про те, що перший освітній заклад в селі Глезневі – церковно-парафіяльна школа, був заснований у 1864 році, і саме цей рік можна вважати офіційною датою народження Хмельницької загальноосвітньої школи №13.
Нехай нікого не дивують часті ювілеї школи. Подібна історія вже мала місце у 1993 році, коли Хмельницький відсвяткував своє 500-річчя, а у 2006 році на конференції був оприлюднений офіційний документ короля Польщі, який засвідчив, що наше рідне місто на цілих 62 роки старше свого поважного віку. І ось в цьому році хмельничани відзначили новий ювілей обласного центру – 580 років.
Отож, шановні Ніно Григорівно, педагогічний колектив, учні та жителі мікрорайону необхідно готуватись до 150-річного ювілею рідної школи, який випадає на 2014 рік.
Сергій МАНЗЮК.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую