ye-logo.v1.2

Полювання персидського шаха на Поділлі

Історія 2763
Персидський шах Магомет-Алі.
Персидський шах Магомет-Алі.. Фото: з архіву

30 грудня 1910 року газета "Русское слово" подала коротеньку, але цікаву інформацію: "Магомет-Али на охоте. Одесса, 29.ХII. Екс-шах Магомет-Али вместе с одесским градоначальником генералом Толмачевым в сопровождении свиты выехал на большую охоту в пределы Подольской губернии".

Яким чином персидський шах потрапив на полювання до наших країв? Історія така: у 1909 році Персію охопила друга хвиля революційного руху й перемога прихильників конституційної монархії примусила шаха Магомета-Алі (1872-1925) відмовитися від престолу. У липні шах утік з палацу та знайшов притулок у дружній йому російській місії. У вересні 1909 року він разом з родиною та свитою на військовому російському пароплаві таємно був переправлений до Російської імперії. Для Магомет-Алі за наказом імператора Миколая ІІ був наданий будинок в Одесі. Опікунство над екс-шахом взяв сам градоначальник Одеси Толмачов – він не лише піклувався про забезпечення персидського помазаника всім потрібним, але й влаштовував розваги. Головна серед них – полювання. Через те, що поблизу Одеси мисливських угідь не було, то їздив шах зі свитою на Поділля. Правда – куди, газета не уточнює.
Після революції в Росії, у 1920 році шах виїхав до Стамбулу, а звідти до італійського міста Сан-Ремо, де й прожив до останніх своїх днів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую