ye-logo.v1.2

Рейдерська атака на Хмельницький обласний симфонічний оркестр?

Культура 5574

«Рейдерство» – так називають перипетії навколо свого дітища з переданням симфонічного оркестру на баланс Хмельницької обласної філармонії самі оркестранти.

Вони розповідають, що питання про приєднання вирішувалося за їхніми спинами. Ніхто із них достеменно не знає істинних причин такої рокіровки, і тим песимістичніші їхні здогадки і припущення. В обласній раді уже вивчають це питання за поданням обласного управління культури та туризму.
«Симфонічний оркестр хочуть перевести на баланс філармонії, аргументуючи це тим, що всі оркестри на Україні належать філармоніям, – розповідає концертмейстер хмельницького симфонічного оркестру заслужена артистка України Валентина Щур. – Але насправді це не так, бо є дуже багато незалежних творчих колективів, зокрема, симфонічних і камерних. Оскільки наш музичний колектив створювався як юридично незалежна одиниця обласною радою і є її власністю, передавати його комусь немає сенсу. Оркестр не є збитковим, навпаки, він прибутковіший за будь-який аналогічний в Україні. Ми маємо цифрові результати його роботи за 10 років, які це засвідчують.
Нам намагаються довести, що після приєднання до філармонії, буде економія в 500 тисяч гривень. Звідки ці астрономічні цифри – сказати важко. Якщо звільнять прибиральницю і двох бухгалтерів, зекономлять на автобусах, то півмільйона, все одно, не набереться!».
Як розповідає художній керівник і головний диригент хмельницького симфонічного оркестру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов, його, порівняно молодий музичний колектив України, було створено у 2001 році. До складу увійшли як досвідчені музиканти, так і обдарована молодь – випускники вищих мистецьких навчальних закладів. Серця слухачів він завоював із першого ж сезону концертної діяльності, перетворившись на популярну мистецьку організацією, не лише Хмельниччини, але й України. «Молодому колективу потрібно розвиватися окремо, а не варитися в одному котлі з усіма, – запевняє Сергій Леонов. – Зараз документи переглядаються на комісіях. Я ходжу по депутатах і всім доводжу, що оркестру буде краще існувати незалежно. Дехто розуміє мої слова, підтверджені фактами і рахунками, інші займаються відвертим рейдерством. Бо інакше ситуацію, що склалася, і не назвеш».
А ось начальник обласного управління культури та туризму Ірина Трунова, виступає за приєднання. «Окрім того, що це єдиний в Україні симфонічний концерт, який працює як окрема юридична одиниця, – каже Ірина Миколаївна, – фінансування у статусі академічного він отримає лише у 2012 році. У нього немає власної зали, немає транспорту… Люди працюють у двох-трьох музичних колективах, навіщо їм бігати з одного в інший, якщо їх можна просто об’єднати?! Ми хочемо зберегти цей оркестр, але шляхом приєднання його до філармонії. Станеться це чи ні, вирішуватимуть депутати. Уже створення дві комісії: при управлінні культури і обласній раді – вони й вивчають ситуацію».
«Сумісники» складають 60 відсотків нашого колективу, – погоджується Валентина Щур. – Якщо ми зараз приєднаємося до філармонії, то людям, які працюють у «Козаках Поділля», музично-драматичному театрі імені Старицького і камерному оркестрі, доведеться обирати. Вони втратять робочі місця…».
«Минулого року ми відзначили 10 років концертної діяльності, – наголошує пан Леонов, – і маємо чим пишатися. Звісно, коли дитину «виняньчено»,і вона вже добре стоїть на ногах, то можна її забрати, роздумуючи над тим, де нібито, їй буде краще!».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую