ye-logo.v1.2

На Ізяславщині жили чехи

Історія 2866

Проблеми чеських переселенців на Волині другої половини ХІХ – початку ХХ століття обговорювали учасники міжнародної конференції «Чехи і Дубенщина», що відбулася в Державному історико-культурному заповіднику міста Дубно Рівненської області.

У доповідях науковців та краєзнавців йшлося про чесько-польські стосунки 1920-1939 років, розвиток чеських освітніх закладів на Волині, правовий статус чехів у ІІ Речі Посполитій, чеську меморіальну скульптуру тощо. Особливу увагу було приділено темі переселенців з Чехії, які, завдяки власникам міст Заслава та Дубно – князям Острозьким, Заславським, Сангушкам – проживали на території Ізяславського району. Тут вони, навіть, утворили два села – Ядвоніно та Антонівку, чимало чеських сімей мешкало у Плужненській волості.
Науковий працівник Нетішинського міського краєзнавчого музею Олександр Романчук з колишньою головою Дертківської сільської ради Софією Медлярською дослідили історію чеської колонії Ядвоніно (нині село Новосілка Ізяславського району. прим. авт.). Ці матеріали опубліковані в науковому збірнику «Метафора спільного дому. Заславщина багатьох культур».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую