ye-logo.v1.2

Яким було Поділля кілька сотень років тому

Історія 3196

Минулого року вийшла друком книжка “Історія міст і сіл Хмельниччини”, у якій вперше об'єднані відомості про усі населені пункти сучасної Хмельниччини, зібрані і систематизовані Юхимом Сіцінським і Миколою Теодоровичем.

Ми ж вибрали найцікавіші факти з історії наших сіл та міст. Й розпочнемо розповіді з Білогірського району.

Бесовка (нині – с. Квітневе) У 1874-1879 роках у селі на гроші прихожан та 1880 рублів, виділених з казни, звели церкву в ім'я Святого апостола Іоана Богослова. Новий храм побудували на місці старого, і він теж був дерев'яним, з дзвіницею, але на кам'яному фундаменті. У 1887 році поряд місцевий священик Федот Малькевич звів для себе будинок на шість кімнат. Село налічувало 103 двори, 845 мешканців сповідували православну віру, 377 – католицьку. Вперше село згадується в акті від 30 жовтня 1565 року – у скарзі землянина Андрія Чолганського на землянку Ганну Ярмолинську щодо позбавлення права власності на імення: Семенова, Гулевець, Туровки, Кошелевець та Бесовки.

Вариводки. Вперше згадується в акті від 7 липня 1563 року – в оголошенні вдови пана Матея Сенюти і донесенні уряду про те, що селяни влаштували бунт і вбили пана Сенюту, а самі утекли. Серед бунтівників були і жителі Вариводки - “отаман з сином”.

Великі Калетинці. Село спершу належало князям Острозьким, потім – князям Яблонським. Якраз князь Іван Яблонський за власні кошти побудував у 1734 році у селі церкву. А коли княжна Теофіла Яблонська вийшла заміж за Лева Сапегу, воно перейшло до роду Сапегів. У 1824 році село продали Яну Радзиминському, хорунжому Острозького повіту, а 1844 року з публічного торгу дісталося Станіславу Лобачевському.

Волоське. Як власність пані Христини Сенютиної згадується в акті від 24 січня 1665 року – у скарзі власниці на орендаря її земель, пана Миколи Якубовського про гноблення її селян.

В'язовець. З 1860- років існувала церковно-приходська школа, котру у 1870-х роках взяло під опіку Міністерство народної просвіти, а 1886 року знову повернуло у духовне відомство Власником села був єврей Антер Голлендер, тоді тут працював цегельний завод. Село В'язовець, як власність кременецьких землян Денисковичів, куплене у них княгинею Ільїною, згадується в акті від 1545 року – в описі Кременецького замку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую