ye-logo.v1.2

Поки батьки пили, то й діти згоріли

Суспільство 3609
Фото: колаж Євгенія Дорофєєва

Черверо малих дітей, які залишилися вдома самі, вирішили напалити у грубці...

Оксана Дудка, маючи вже двоє дітей, познайомилася з Володимиром Горділежовим, який став батьком її наступних чотирьох синів та доньок. У Слобідко-Рихтівській сільраді кажуть: саме вона мала б задавати тон у родині, бо ще півбіди, як п’є чоловік, а мама таки пильнує дітей. А Оксані, гірко зітхають односельці, просто стриму не було. Питаєте: де ж брали гроші на оковиту? Та у власних дітей! Справді, горе-батьки давно зробили своєю звичкою: існувати за рахунок виплат на дітей. Дехто припускає, що вони так звикли до постійних виплат, що вже боялися лишитися без цього джерела доходів, може, тому й мали дитину за дитиною без довгих перерв. Наразі щомісяця держава виплачувала їм п’ять тисяч гривень. Однак, діти майже не відчували цієї державної турботи про себе. Часто в хаті і їсти їм не було чого, надто в ті дні, коли батьки гуляли.
Два роки тому цих горе-батьків притягували до адміністративної відповідальності за статтею 184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов‘язків щодо виховання дітей». На жаль, вони так і не прийшли до тями, не зрозуміли, що головна їх місія – якнайкраще дбати про власних дітей. Далі собі пиячили та гуляли.
Того дня все було, як зазвичай: батьки подалися на гульки, старші дівчатка – до школи. А менші – три хлопчики семи, п’яти та трьох років та півторарічна дівчинка лишилися самі в хаті. Бабуся принесла їм щось попоїсти, та й пішла. Малі гралися-гралися, а тоді котромусь спало на думку розтопити грубку, бо в хаті було холодно. Дитячі забави з вогнем, як відомо, до добра не доводять. Полум’я поповзло по хаті. Налякавшись, найстарший вхопив свого п’ятирічного братика та виніс його з палаючої оселі. Побачивши, що горить хата, сусіди збіглися на допомогу. Та вогонь так швидко охопив житло, що врятувати діток, які лишилися всередині хати, вже було неможливо.
17 січня відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участю голови Кам'янець-Подільської райдержадміністрації Михайла Желізника та під головуванням першого заступника голови адміністрації Ніни Фабіянської. Причиною проведення комісії було два нещасних випадки, що сталися після новорічних свят в селах Велике Залісся та Слобідка-Рихтівська. Прецедентом в обох випадках стало недотримання правил техніки безпеки. У першому випадку (отруєння чадним газом ) постраждалі залишились живі, а от другий приніс дві непоправні дитячі смерті.
Пожежа знищила й майно родини, побутову техніку, внутрішні стіни будинку, перекриття та покрівлю. Голова адміністрації, який відразу приїхав на місце події, це прокоментував так: «Як у нашому, так і в інших районах, є такі неблагополучні родини, яким просто не можна дозволяти виховувати дітей з тих чи інших причин. Тому я зараз даю доручення відповідним службам до кінця тижня обстежити всі неблагополучні родини, де виховуються неповнолітні діти й зробити детальний по них аналіз». За інформацією директора центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді Івана Правника, на Кам’янеччині на кінець минулого року таких родин було аж 36. Окрім того, Іван Григорович зауважив, що Оксану Дудку та Володимира Горділежова не раз попереджували, штрафували. «Як їх насварять – сидять тихо, город садили, їсти варили. Заїдемо подивитися, як у них справи, вони ображаються: чого приїхали. У нас все нормально. А через деякий час – знов «фестиваль». Та щодня до них дільничного не приставиш. Дітей у таких батьків забрати непросто. Адже думку дитини теж враховувати маємо». До того ж – парадокс: діти пияків у разі вилучення влаштовують справжній протест, для них їх мама чи тато найкращі. Чи ж гоже міняти на оковиту таку дивовижну вірність?!
Погорільці поховали згорілих братика й сестричку та перебралися до бабусі. Тим часом прокуратура ще з‘ясовує всі обставини події, але, швидше за все, батьків багатодітної родини таки позбавлять батьківських прав та притягнуть до кримінальної відповідальності за статтею 166 Кримінального кодексу України «Злісне невиконання обов‘язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування», яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Коментарі:

la 27.01.2012 13:22

Відповідати мають і соц. працівники і чиновники у теплих кабінетах, які не можуть відірвати свої д... , не секрет багато є таких горе-батьків, які живуть за рахунок дітей і ведуть аморальний спосіб, але чиновникам це мабуть вигідно, бо неодноразові звернення, дзвінки-просто переводять стрілки один на одного, або дають неіснуючі номери...

Людмила 26.01.2012 20:17

Серце розривається читати про таке... як боляче... бідні дітки...."швидше за все, батьків багатодітної родини таки позбавлять батьківських прав та притягнуть до кримінальної відповідальності" Таким батькам по барабану позбавлення прав на дітей та кримінальна відповідальність, для них найбільшою бідою буде  відсутністю випивки. Покидьки, мерзота, бидло, у пекельному  вогні їм горіти вічно!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую