ye-logo.v1.2

До Дня рибака відбувся чемпіонат міста серед любителів риболовлі

Суспільство 4306
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

У чемпіонаті, який проводився у вихідні на озері Дубово-2, взяли участь 60 рибалок нашого міста. А глядачів зібралося більше трьохсот. Організаторами виступили управління товариства мисливців та рибалок (УТМР) області та підприємці Олександр та Ігор Нігірчуки.

Тривало дійство чотири години. “За цей час лише на дві вудки учасники змагань мали зловити якомога більше риби, - розповідає Віктор Приймак, комерційний директор УТМР. - Місця для риболовлі обирали методом жеребкування: на дні пляшки горілки ставили номер місця, і кожен витягував своє. Місця були огороджені одне від одного, а за кожними шістьма рибалками спостерігав суддя, який зважував та записував у протокол кожну впійману рибу у присутності глядачів, тому схитрувати не було як. Всю пійману рибу кожен рибалка забрав собі”.
Звісно, аби взяти участь у чемпіонаті, треба було внести 100 гривень, які потім пішли на призовий фонд. За перше місце і улов у 14 кілограмів і 800 грамів рибалка отримав три тисячі гривень, за друге (9,400) — дві, за третє (8,300) — одну тисячу. За найбільшу впійману рибу вагою у 7 кіло і 400 грамів рибалка отримав право на десять безкоштовних риболовлей на озері.
Були й призи від спонсорів дійства — ресторану “Колізей”. За найкраще спорядження — безкоштовна вечеря у ресторані (на 500 гривень), а за... найменшу рибку (7 сантиметрів) — похід у сауну.
Юрій Смаль, член президії обласної ради УТМР, який контролював дотримання правил риболовлі, теж затятий рибалка. Свою першу рибину зловив у п'ять років. З того часу рибалка — це стиль його життя. Він ловить усяку рибу, але найбільше полюбляє сома. Каже, що одного разу довелося витягти сома вагою у 34 кілограми. “Це доволі важко, коли ти змагаєшся з рибою у човні на воді. Шанси різні й непередбачувані. Однак існує певний азарт, - каже пан Юрій. - У рибалок є прикмета: не мати інтимних стосунків перед риболовлею, а в день риболовлі уникати людей з порожніми відрами, чорних котів тощо. Проте, успіх риболовлі залежить від вміння самого рибалки та його спорядження”.
До слова, підприємці та УТМР спільно займаються облаштуванням водойми. Зокрема, запускають рибу, охороняють озеро, висаджують дерева, навіть встановили 60 альтанок для рибаків на одному березі тощо. Загалом, в ставку плаває близько 40 тонн риби різних порід.
Порибалити тут може кожен, заплативши 60 гривень, або ж 80 (з альтанкою). Однак є певні пільги для членів товариства рибалок — за півціни, а інвалідам війни та військових конфліктів, інвалідам І групи та дітям до 14 років — безкоштовно.
А рибу — у казан на юшку!
Звісно, яка ж риболовля без традиційної рибної юшки. Григорій Сагайдак, голова Хмельницької міської організації товариства мисливців та рибалок, поділився рецептом її приготування:
Інгредієнти беремо “на око”, щоб юшка була не дуже густою, але й не сама вода. Бажано варити юшку на багатті у казанку, тоді вона має своєрідний смак. На газовій плиті смак юшки зовсім інший.
У казані з трішки підсоленою водою варимо обчищені й порізані як на суп картоплю і моркву, можна додати шматок домашньої курки або кілька шматків сала для того, щоб наварився бульйон. Кинути лавровий лист. Коли все дійде майже до готовності, кидаємо основну рибу, і можна додати ще кілька голів різних видів риб. Наприкінці варки додаємо спеції за смаком та різну зелень, солимо. Дехто додає ще 50-100 грамів горілки. Смачного!
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую