ye-logo.v1.2

Хмельницький: брат і партнер тринадцяти міст у світі

Історія 8666

Основний бум пошуку міст-побратимів припав на 80-90-ті роки минулого століття. Навіть найменше місто прагнуло поріднитися з кількома свіжоспеченими «братами».

Хмельницький за останні два десятиліття поріднився із 13 містами-побратимами по всьому світі. Хто і коли став старшим, або ж молодшим братом Проскурова-Хмельницького і чим ця дружба корисна для обох сторін?

1987 рік.
Модесто (США). Найперше місто-побратим Хмельницького, з яким підписано угоду про співпрацю. В результаті угоди між школами обох міст відбувається обмін учнями та вчителями. Наші художники та музиканти беруть участь у культурному житті американського міста. З Модесто надходила гуманітарна допомога для лікарень Хмельницького. На честь 15-ої річниці підписання угоди про співпрацю, у Хмельницькому встановлений монумент, зроблений із уламків ракет СС-19, які були націлені на Сполучені Штати. У жовтні цього року делегація із Хмельницького планує відвідати Модесто в рамках святкування Дня міста.

1992 рік.
Силістра (Болгарія). Стародавнє портове місто розташоване на Добруджанській рівнині на березі річки Дунай. Воно знаходиться на місці римської фортеці, заснованої імператором Трояном. Місто – одне із найбільш ранніх центрів поширення християнства. Після прийняття християнства воно стало головним релігійним центром країни. Сьогодні Силістра – це торговий та культурний центр. Хмельничани їздили у молодіжний літні табори до Силістри та брали участь у міжнародних фольклорних фестивалях.

1996 рік.
Бєльци (Молдова). Третє за кількістю населення місто в країні (після Кишинева і Тирасполя). Бєльци є економічним і культурним центром північного регіону, тому носить неофіційне звання «північної столиці».

Геханов (Польща). Щороку делегація із Хмельницького бере участь у форумі міст-партнерів. Із Гехановом Хмельницький поєднують також спільні мистецькі програми, обмін досвідом у сфері медицини та співпраця муніципальних телекомпаній. Цього року в Чеханові делегація із Хмельницького представила продукцію семи промислових підприємств міста (ВАТ «Укрелектроапарат», ДП «Новатор», ЗАТ «Кондфіл», ВАТ «Хмельницький обласний пивзавод», ТОВ «Р.І.Н.О.», ПМП «Кристал», ТОВ «Проскурів-Хліб», приватний підприємець Задоян І.П.).

Бор (Сербія). Із сербським містом, окрім візитів офіційних делегацій, нас поєднує спільне підприємство «Zinmar», організація літнього дитячого відпочинку для дітей із обох міст, та співпраця мистецької еліти.

1997 рік.
Крамфорс (Швеція). Із шведами хмельничан поєднує спільна екологічна програма та співпраця у галузі пожежної безпеки. До речі, саме в Крамфорсі знаходиться академія, яка працює над подоланням міжнародних конфліктів та криз.

1998 рік.
Шицзячжуан (Китай). Офіційно хмельничани представляють наше місто у Піднебесній лише на міжнародних форумах Китаю із містами-побратимами. Однак, не секрет, що Китай – одне із найвідвідуваніших міст нашими «базарниками», тому на приватному рівні співпраця обох міст налагоджена чи не найкраще із усіх міст-побратимів Хмельницького.

2000 рік.
Іваново (Росія). Відоме як «місто наречених». Така слава за ним закріпилася тому, що Іваново – це центр текстильної промисловості, у якій задіяна переважна більшість жінок. Уже кілька років триває співпраця Хмельницького торговельно-економічного коледжу з економічним коледжем м. Іваново.

2001 рік.
Шяуляй (Литва).
Місто відоме католицькою святинею – Горою Хрестів, яка представляє собою пагорб на якому встановлено близько півмільйона деревяних хрестів. Разом із тим, погорб, не є кладовищем. Хмельничани ж знають Шяуляй завдяки представникам тамтешньої гімназії, які брали участь в учнівській конференції минулого року, яка проходила в нашому місті. Серед пунктів співпраці – дві перемоги танцювального дитячого ансамблю «Альборадо» у міжнародному фестивалі, який відбувся в Литві.

Манісес (Іспанія).
В Іспанію хмельничани літають на відпочинок, а офіційні делегації їздять в рамках мистецьких проектів та офіційних свят. Найтісніша дружба хмельницьких та іспанських учнів. Угоду про партнерство підписали представники Хмельницького НОК №6 та гімназії міста Манісес. У сфері економіки проведені переговори з керівництвом тамтешньої фабрики по виробництву керамічної плитки задля вивчення новітніх технологій.

2002 рік.
Агуаскальєнтес (Мексика).
До Мексики на карнавал! Місто Агуаскальєнтес відоме своїм карнавалом Сан Марко, що супроводжується фантастичними феєрверками, родео, боями биків, виставками та концертами. Від Хмельниччини офіційна делегація їздила до Мексики в рамках мистецьких програм та святкування офіційних свят. Тут розташовані підприємства таких відомих корпорацій, як Ніссан, Форд,
Рено…

2007 рік.
Твер (Росія).
З росіянами із Твері нас пов’язує соціальна сфера, адже минулого року, хмельницька делегація взяла участь у святкуванні Дня міста, а паралельно ознайомилася із досвідом організації роботи Пенсійного фонду, Центру зайнятості м. Твері. Також хмельничани підписали угоду про співпрацю Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії з гуманітарним інститутом Тверського університету.

Кармель (Ізраїль).
З містом на «Святій землі» Хмельницький побратався одним із останніх. Проте, ще задовго до цього делегації різного рівня їздили до Кармелю на екскурсії, адже це місто славиться своїми відомими історичними пам'ятками. А ще – Кармель шанується віруючими всіх трьох основних монотеїстичних релігій. Гора Кармель вважається основним місцем життя пророка Іллі, місцем, звідки він, за переказами, вознісся на небо.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую