ye-logo.v1.2

У Летичеві відкрили меморіальну дошку 1-му Кінному полку Чорних запорожців(ФОТО)

Культура 7432
Фото: Любов Багацька

Нащадки найкращих вояків Симона Петрлюри приїхали з різних куточків України та навіть Польщі.

Учора в Летичеві місцевих мешканців дивували козаки, убрані в чорне. Звідки вони приїхали і чому? Вони завітали до цього міста не випадково, адже 14 жовтня відзначаємо Покрову, яку вважають козацьким святом. А заїжджі козаки – нащадки чорних запорожців – військової формації армії УНР, що існувала у 1918-1920 роках.

Тоді це були найкращі сили Симона Петлюри. Восени 1919 — навесні 1920 полк узяв участь у І Зимовому поході Дієвої армії УНР, де відзначився як чи не єдиний боєздатний і відносно уніформований підрозділ. У листопаді 1920 року полк разом з іншими підрозділами Дієвої армії УНР перейшов річку Збруч і його було інтерновано в таборах на території Польщі.
Нащадки ж тих чорних запорожців не забувають справи своїх предків. І приїхали вони до Летичева, бо саму тут точилося багато важких боїв. Гості з Польщі розповіли, що спочатку просто хотіли зберегти пам’ять, але потім подумали: а чому б не відродити полк?

Нині ж, аби уславити відвагу своїх предків, до свята Покрови у районному центрі відкрили меморіальну дошку 1-му Кінному полку Чорних запорожців. 


Приїзд козаків – а завітали вони не лише з Хмельницького, а й із Черкащини, Київщини та навіть Польщі, – неабияк потішив місцевих школярів. Директор гімназії №2 Тетяна Жорницька розповіла, що при школі діє козацький табір.

От саме цих малих козачат поважні гості й посвятили у справжні козаки – діти присягли на вірність Україні. Варто сподіватися, що ця зустріч і присяга багато важитимуть для них.


У рамках зустрічі також були презентовані книжки, присвячені чорним козакам, – спогади та історичні дослідження. А ще були залпи гармат і справжній козацький куліш!
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую