ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували новий екскурсійний маршрут

Туризм 5068
Волонтери музею,  активісти товариства збереження історії України МГО «Січ» влаштували флешмоб та знайомили перехожих з подіями доби УНР
Волонтери музею, активісти товариства збереження історії України МГО «Січ» влаштували флешмоб та знайомили перехожих з подіями доби УНР. Фото: mimh.org.ua

Туристам та містянам розповідатимуть про Проскурів в часи Української революції.

У Хмельницькому музейники презентували новий екскурсійний маршрут «Проскурів в роки Української революції 1917-1921 років». Розробили його спеціалісти музею історії міста Хмельницький. В рамках презентації хмельничан ознайомили з локаціями, якими рухатиметься маршрут, та з подіями, про які розповідатимуть екскурсоводи.

«Щонайменше 18 разів змінювалася влада в повітовому центрі Проскурові після лютневих подій 1917 року. Але ми і досі не знаємо усієї правди про знакові події сторічної давнини. Відновити їх усі нині досить складно, оскільки документальних підтверджень тих подій збереглося мало, вони були приховані чи знищені комуністичною владою. Тому ми хочемо поєднати екскурсійний маршрут із загальною інформацією, яку уже дослідили, котра всебічно розкриватиме питання національно-визвольного руху в прикордонній Проскурівщині», - каже Оксана Собко, науковий співробітник музею історії міста Хмельницький.

Рочинатиметься екскурсійний маршрут з вулиці Гагаріна, 18.

«В роки Української революції вона мала назву Старобульварна. Зокрема, у садибному будинку генерала Кондрацького, який нині має номер 18, тоді була розташована пресова квартира часопису «Стрілецька думка». Історики дослідили, що червні-липні 1919 року в цій будівлі діяла редакція Українських Січових стрільців. Усі номери часопису за цей період, крім випуску №35, видані саме в Проскурові. Копію одного з примірників газети нам передали з Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Там у бібліотеці зберігається ціла підшивка таких газет. Нині на цьому будинку до 100-річчя УНР встановлено пам’ятну дошку Євгену Коновальцю», - каже Оксана Собко.

Ще одна локація – вулиця Гагаріна, 3. Це колишнє Олексіївське реальне училище, де нині міська рада.

«В роки Української революції саме у цій будівлі діяла перша українська школа. До того в місті таких не було. Зокрема, є згадки, що тут викладали українську мову, літературу, історію України, а також московську (саме такою була назва) мову», - розповідає пані Собко. - 10 березня 1917 року саме у цій будівлі відбулися збори й створено раду робітничих і селянських депутатів. Тоді в місті постали 3 представницькі органи, які перетягували на себе владу в місті. Це Міська дума та управа (голова Микола Сікора), Комітет об’єднаних громадських організацій на чолі з лікарем Сергієм Полозовим, до якого увійшли представники української новоствореної громади, та Рада робітничих та солдатських депутатів, яку очолював військовий Микола Зотенко. По 10 представників двох останніх об’єднань було обрано до міської думи, щоб брати участь у самоврядуванні і представляти свої інтереси».

Екскурсоводи розповідатимуть про події доби Української революції
У цьому будинку тричі перебував уряд УНР
Нині цієї історичної будівлі немає. А в роки Української революції перебували уряди УНР, Директорія, Головний отаман Армії УНР Симон Петлюра та військові відомства УНР

Далі маршрут проляже вулицею Гагаріна до нинішнього Палацу урочистих подій, де у часи Української революції перебували різні військові частини (і польські, і українські, і російські).

На вулиці Грушевського (колишня Комерційна) маршрут проляже поруч з будівлею, де у 1919 році розташовувалися окремі підрозділи Українських Січових стрільців.

Ще одна локація – вулиця Героїв Майдану, 38 (колишня Мільйонна). Це колишній будинок Вуля, зведений для потреб міського банку. В роки Української революції, а саме в моменти Проскурівського прориву армії УНР, в цьому будинку перебував штаб Запорізької групи.

Декілька локацій можна буде оглянути і на вулиці Проскурівській (колишня Олександрівська).

«Зокрема, в будинку, де нині розташований музей історії міста Хмельницький, в часи Української революції (тоді це був будинок Трахтенберга) розташовувався штаб більшовиків. В ніч з 14 на 15 лютого 1919 року саме звідси підняли збройне повстання проти УНР. Першим ділом захопили пошту та телеграф, потім випустили з в’язниці злочинців, щоб створити в місті хаос», - розповідає Оксана Собко.

Зупинятимуться екскурсоводи і на Проскурівській, 43, де нині Будинок культури, а раніше був театр Шильмана. Тут тричі перебували уряди УНР та Директорії. А ще на Проскурівській, де нині ми бачимо скульптуру Ангела Скорботи, розкажуть про знищений будинок  купця Янкеля Берлянда, де в роки Української революції перебували уряди УНР, Директорія, Головний отаман Армії УНР Симон Петлюра та військові відомства УНР.

Ще багато цікавих локацій, окрім названих, музейники включили до новоствореного екскурсійного маршруту. Пройтися пам`ятними місцями з групою та розказати про події часів Української революції, кажуть, готові уже хоч завтра.

Замовити екскурсію можна в музеї історії міста Хмельницького за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 30, тел.: 65-23-94.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую