ye-logo.v1.2

Чи не погіршиться якість продуктів харчування?

Політика 1305

В Україні планують відмінити обов’язкову державну сертифікацію продуктів харчування

На етикетках ще надруковані ДСТУ, однак уряд вирішив: сертифікувати продукти харчування необов’язково, тобто за якість сиру, ковбаси відповідатиме сам виробник.  Державна сертифікація поки що залишилася тільки для дитячого харчування та алкогольних напоїв. Але для продуктів залишається контроль ветеринарної та санітарної служб.  Це – вимога Всесвітньої торговельної організації (ВТО).

Чи не призведе нововведення до появи на ринку неякісних і навіть небезпечних для здоров’я харчів? Кореспонденти «Є Поділля» вирішили дізнатися у компетентних осіб.

Петро Вергела, начальник  управління у справах захисту прав споживачів у Хмельницькій області: «До такого нововведення я ставлюся негативно. Адже без державного контролю за якістю продукції кожен виробник сам собі встановлюватиме технічні умови, тобто рецептуру. Це я називаю «народною творчістю у чистому вигляді».  Так, для виготовлення продукції використовуватимуться тільки дозволені складові. Але ж є ще таке поняття, як сумісність. Якщо хтось з’єднає нез’єднувані інгредієнти?  Звісно, залишається ще контроль санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб. Однак, вони не замінять державної сертифікації».


Михайло Стаднік, голова товариства «СТІОМІ-холдинг»: «Ми увійшли до Всесвітньої торговельної організації.  Тому маємо переходити на нові стандарти. І ВТО  чітко передбачає усі норми щодо сертифікації. Відміна державної сертифікації  зовсім не означає, що продукти стануть гіршими за якістю. Адже продукти харчування проходитимуть сертифікацію Європейського знаку якості. Утім,  сьогодні у нас для цього ще не розроблені потрібні законодавчі документи».





Роман Чайка, директор ДП «Хмельницькстандартметрологія»:
«Сьогодні для пересічного громадянина сертифікація харчових продуктів є символом гарантії безпеки продукції, котра реалізовується на споживчому ринку. А тому рішення уряду про відміну сертифікації харчових продуктів в умовах світової фінансової кризи може призвести до повернення України до початку 90-х років минулого століття. Тоді, як пам’ятаєте, наш ринок заполонили харчові продукти низької якості, підроблені та фальсифіковані, небезпечні для здоров’я людей. І саме завдяки введенню сертифікації, як найефективнішого механізму захисту вітчизняного ринку, було стабілізовано ситуацію навколо харчових продуктів. В той час, коли всі розвинені країни дбають про захист свого споживчого ринку, Україна йде на такий безпечний крок. Ось, наприклад, США, які вимагають відміни сертифікації харчових продуктів в Україні, у своїй країні встановили жорсткий контроль за імпортованими харчовими продуктами на законодавчому рівні. Канада, Австралія та Японія мають подібні системи контролю. В той же час в цих країнах великі концерни мають підприємства, які виробляють продукцію без права її реалізації у власних країнах, і така продукція реалізовується виключно на ринках третього світу. І в тому числі й в Україні. Саме тому я вважаю, що одномоментна відміна сертифікації продукції може призвести до того, що наш ринок заполонять недоброякісні товари невідомого походження. А це негативно вплине не лише на здоров’я споживачів, а й на економіку вітчизняних підприємств».

Ярослав Дегтярук, головний технолог ТОВ «Проскурів-Агро»:«Якщо ми йдемо до Європи, то й маємо приймати нові правила гри. Однак, я не думаю, що вітчизняні виробники, скориставшись цим, почнуть виробляти гіршу продукцію. Навпаки, аби конкурувати з європейськими товарами, підвищуватимуть якість. Втім, перелік харчових продуктів, які підлягають обов’язковій сертифікації, має бути ширшим, аніж пропонують нині. Також потрібно врегулювати питання контролю імпортних товарів».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую