ye-logo.v1.2

Час затягнути паски

Політика 1474

Економічні реформи потребують непопулярних рішень.

До них можна віднести і рішення національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ) про підвищення на 50% ціни природного газу для населення нашої держави з 1 серпня поточного року. Цей крок вимушений та спрямований на нормалізацію фінансового становища НАК «Нафтогаз України», без нього не випадає говорити про посилення реальної енергетичної безпеки України та здійснення реальних економічних перетворень.
Підвищення ціни «блакитного золота» – одна з головних вимог МВФ для відновлення кредитування України. 28 липня Рада директорів Фонду повинна ухвалити рішення про розмір першого траншу з запланованої для виділення суми у 14,9 мільярда доларів. Під час візиту до Києва президента Європейської ради Германа ван Ромпея цей європейський  урядовець підкреслив, що ЄС готовий надати Україні допомогу розміром 610 мільйонів євро після відновлення кредитування України МВФ. Разом з тим і Світовий банк готовий виділити нашій державі 500 мільйонів доларів. Сьогодні можна говорити про відновлення довіри до нашої країни з боку міжнародних фінансових організацій, однак і уряд нашої держави змушений іти на певні поступки.
Підвищення ціни газу  сьогодні – необхідний крок, оскільки фінансовий стан НАК «Нафтогаз України» продовжує викликати занепокоєння у міжнародних фінансових організацій. За умови збереження низької ціни газу для більшості українців вітчизняна енергетична монополія ще більше б обростала боргами. Головна провина у такому жалюгідному стані НАК «Нафтогаз України» лежить на уряді Тимошенко. Колишня «газова принцеса», працюючи на посаді прем’єра, використовувала кошти НАК в якості персональної «заначки».  У 2005 році за гроші НАК закуповувались бензин, цукор, м’ясо, адже тоді видавалося, що фінансові можливості «Нафтогазу України» буквально невичерпні. У 2008 – 2009 роках, в умовах фінансової кризи, уряд Тимошенко не став здійснювати реформи у енергетичній сфері, замість цього тодішній прем’єр віддала перевагу політичним спекуляціям та заграванню з «Газпромом». Лідер БЮТ не намагалася здійснювати реформаторські кроки, а  взяла на озброєння популістські заяви та прямий підкуп виборців. В результаті після перемоги Віктора Януковича новій українській владі довелося не лише виводити державу з газової кабали у відносинах з Росією, а й здійснювати заходи з реанімації «Нафтогазу». Підвищення ціни газу для споживачів – важкий та вимушений крок, але його наслідки вже у короткотерміновій перспективі дадуть позитивні наслідки для нашої держави.
Україна змушена сьогодні йти шляхом, яким вже давно пройшли більшість країн Центральної та Східної Європи. Наші сусіди вже давно відпустили ціну на газ для промислових та побутових споживачів. Наша країна має суттєву перевагу - на потреби споживачів та підприємств «Теплокомуненерго» спрямовується газ вітчизняного видобутку, що дозволяє дещо зменшити негативні наслідки підвищення цін. Втім, влада не збирається залишати громадян сам на сам з проблемами здорожчання «блакитного золота» - за словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, дотації отримають біля 80% відсотків громадян, в помешканнях яких використовується газ.  Це означає, що буде зроблено перший крок до соціальної стратифікації суспільства, і заможні громадяни зможуть зробити посильний внесок у посилення енергетичної безпеки нашої держави.
Сьогодні для мільйонів українців настав справжній момент істини, наше суспільство має пройти тест на патріотизм та відповідальність.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую