ye-logo.v1.2

«Від нового Податкового кодексу виграють тільки багаті»

Політика 1535

А спрощена система оподаткування залишиться лише як назва

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабміном. Влада продавлює кодекс співавторів Тігіпка – Азарова,  відверто порушуючи закон і процедуру.  Нинішня влада може проводити антинародні закони й рішення тільки в порушення чинного законодавства, оскільки, Конституція й закони передбачають механізми, які унеможливлюють ухвалення рішень виключно в інтересах однієї сторони.  Рішення профільного комітету щодо проекту Податкового кодексу було сфальшоване: засідання комітету взагалі не проводилося, а «схвальне-одобрямс» рішення просто сфабрикували.
Я переконаний, що проект Податкового кодексу  становить загрозу для ведення бізнесу в Україні та порушує цілу низку конституційних прав та свобод громадян. Почну з того, що урядовий проект лише посилить податкове навантаження на мільйони підприємств малого та середнього бізнесу. Мій колега Сергій Терьохін влучно назвав це творіння Азарова-Тігіпка «кодексом багатих», бо він дозволяє кільком десяткам великих компаній не платити податки – за рахунок збільшення тиску на всіх інших платників. Зокрема, звільняються від сплати податку на прибуток... п’ятизіркові готелі. А 5 мільйонів людей, які працюють у малому та середньому бізнесі, які під час виборів повірили обіцянкам Віктора Януковича про запровадження податкових канікул, вклали свої заощадження в справу, – сьогодні ці мільйони інвесторів обмануті. Спрощена система оподаткування залишиться лише як назва і не для всіх. Діяльність з організації торгівлі, оренди торгових місць на ринках, оптової торгівлі, з оренди, продажу через інтернет, реклами та інше виключені зі спрощеного оподаткування. З переліку обов’язкових платежів, що замінилися єдиним податком, виключається низка зборів, чим нівелюється сама ідея «єдиного податку». До суми «єдиного податку», яка залишається начебто незмінною, додаються відрахування на соціальне страхування – а це більше, ніж 300 грн. щомісяця, і ця сума весь час ростиме. Розрекламовані «податкові канікули» звелися, фактично, до нуля.
Не відповідають дійсності й обіцянки щодо зниження податків: наприклад, податок з прибутку обіцяли 20%, а насправді його розподілили,  і в сумі він як був 25%, так і залишився; щодо ПДВ відтермінували досить далеко поетапне зниження, причому тимчасове, не сьогодні і не завтра, а на три роки.
Новим Податковим кодексом вводяться податки на відсотки по вкладах у банківській системі. Крім цього, банк повинен давати інформацію по кожному вкладу у податкову інспекцію, і це зможе призвести до витоку інформації, порушення банківської таємниці. В умовах невідновленої довіри населення до банків та з точки зору фінансової системи, це нерозумно.
Окремої згадки заслуговує так зване адміністрування податків.  Якщо коротко, це «адміністрування» перетворює податкову адміністрацію щось на зразок спецслужби, яка користується послугами легалізованих кодексом доповідачів-«стукачів». Наголошую: кодекс Азарова-Тігіпка дозволяє податковим органам заходити до будь-яких приміщень, у тому числі – до квартир громадян, якщо за цією адресою зареєстрований платник податку. Податковий інспектор, за кодексом, одноосібно ухвалює рішення про проведення перевірки. Він же отримає право донараховувати податки за непрямим методом – без жодного рішення суду.  Невже комусь незрозуміло, що подібні норми – це очевидне сприяння корупції? Податківці також зможуть викликати для «опитування» будь-якого співробітника підприємства. Те, що це „опитування”, фактично, є допитом, авторів кодексу не турбує: присутність адвоката при такому «опитуванні» не передбачена. Також підприємець, здаючи декларації, буде фактично поставлений у дискримінаційне становище. Інспектор, дивлячись на зміст цієї декларації, може її не прийняти. Крім того, він може після неприйняття цієї декларації накласти певні санкції за несвоєчасне або неповне надання інформації щодо сплати податків. А потім може поставити питання про ліквідацію підприємства, і майно, яке належить цьому підприємству, буде заарештоване і реалізоване на користь держави. Якщо раніше, коли приходили податківці, складався акт, і підприємець мав право заперечити або погодитись з тим, що записано в акті, то сьогодні це право також буде забрано.
Сьогодні податкова перетворюватиметься на інструмент політичних розправ з опозицією. А завтра – на інструмент тотального контролю за всіма мешканцями України. І робиться це за рахунок кожного платника податків у нашій країні. Тому новий кодекс можна назвати не тільки спрямованим проти підприємців, а й антинародним.
Варто наголосити, що опозиційний уряд прагне  виправити ситуацію, захистити малий та середній бізнес. Перша перемога  – перенесення  слухання  проекту  закону  у другому читанні на осінь. Тим часом разом з підприємцями малого та середнього бізнесу  ми повинні  весь час тримати  питання впровадження  нової системи оподаткування під прискіпливим контролем.


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую