ye-logo.v1.2

Які професії сьогодні в моді, а які - ні

Політика 1943

Проблему досліджували кореспонденти «Є Поділля»

Вже приблизно другий місяць нам доводиться чути невтішні прогнози, що безробітних в Україні буде «ого-го»! То на одному підприємстві скорочення працівників, то в іншому взагалі всі опиняються «на вулиці». Що ж відбувається? За словами Ігоря Савчука, директора з маркетингу однієї зі столичних консалтингових компаній, у нинішніх умовах під великий ризик залишитися без роботи підпадають фахівці у галузі фінансів, будівництва, а також посади, котрі безпосередньо не приносять прибутків - менеджери з персоналу, бухгалтери, працівники «call-центрів», системні адміністратори. Щоправда, на Хмельниччині, за даними обласного центру зайнятості, ситуація не така вже і катастрофічна. Проте ніхто не знає, що буде «завтра». У центрі зайнятості зазначають, що в цьому році ситуація на ринку праці дещо загострилася.

Рейтинг «небезпечних професій»

Експерти ринку праці розставляють найбільш небезпечні в умовах фінансової кризи сфери діяльності в такому порядку:
1. Банківські працівники, усі фахівці, пов’язані зі споживчими кредитами - через значне зниження попиту на кредити у зв’язку зі значним збільшенням відсоткових ставок і жорсткістю умов отримання.
2. Співробітники інвестиційних компаній та аналітики цінних паперів.
3. Працівники будівельних компаній - багато будівництв залежать від зовнішніх інвестицій, які значно скоротилися.
4. Менеджери із продажу автомобілів - масовий покупець залежить від банківських кредитів, а їх тепер отримати набагато складніше.
5. «HR-фахівці» (рекрутери, фахівці з навчання, фахівці з внутрішнього «PR») - рекрутинг уже не актуальний, скрізь скорочення, навчання багатьом не по кишені, а про внутрішній «піар» вже мало хто турбується.
6. Маркетологи й «PR-фахівці» - витрати на рекламу й іншу маркетингову активність скорочуються.
7. Журналісти друкованих ЗМІ - газети й журнали частіше приносять збитки, ніж прибутки. Для компаній друковані ЗМІ в більшості випадків є непрофільними активами, яких будуть позбуватися.

Спокійніше тим, хто…

Фінансова криза торкнеться не усіх сфер діяльності. На думку експертів, існують професії, на які криза практично не вплине:
1. Державні службовці - держава знайде гроші на підтримку своїх установ і підприємств.
2. Працівники торгівлі продуктами харчування, особливо досвідчені кваліфіковані продавці, супервайзери, мерчандайзери - навіть у період кризи не припиняється споживання продуктів харчування.
3. Співробітники великих компаній сфери реальної економіки, виробництва, що не залежать від зовнішніх кредитів - у них достатньо ресурсів перечекати кризу.
4. Медики і фармацевти - у кризу люди хворіють так само, як і в будь-який інший час.
5. Працівники компаній, що виконують держзамовлення, наприклад, будують
об’єкти до «Євро-2012» - на футбольний чемпіонат грошей економити не будуть.
6. Фрілансери (позаштатні співробітники, які виконують роботу від замовлення до замовлення) - швидко адаптуються до нових умов ринку.
Фахівці впевнені, що наведені рейтинги будуть актуальними аж до 2010 року. А коли фінансова криза покине Україну, популярність повернеться до спеціальностей, які були «рейтинговими» на початку 2008 року. Серед них менеджери із продажу, робітники (будівельники, механіки, слюсарі, водії), фахівці у галузі фінансів, «айті»-фахівці, інженери, технологи, проектувальники тощо.

А у нас?
Як зазначають в обласному центрі зайнятості, найбільше безробітних стало у сезонних сферах. Тобто, без роботи залишилися працівники цегельних заводів (взимку цеглу не роблять), трактористи сільськогосподарських формувань, будівельники. Однак всі вони вже навесні знову зможуть працювати, оскільки їх «сфери» оживуть. Ну, а Хмельниччині, як і до кризи, не вистачає нині слюсарів, сантехніків, швачок тощо. Тобто, робітничого класу. Зазначають й те, що в цьому році подоляни стали активніше звертатися за допомогою у центри зайнятості. По-перше, держава допомагає грошима - від 360 гривень на місяць до середньої заробітної плати по області. По-друге, не обмежуються тим, щоб самотужки шукати роботу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую